Interview: Eggen en schoffelen met Ad Buijs

Jarenlange eg-ervaring
Ad Buijs en zoon Johan tref ik eind februari in de loods, bezig met hun favoriete bezigheid: sleutelen aan machines. Ruim 10 jaar geleden deden ze al mee aan een grote Schoon Water demonstratie in Oss van de nieuwste mechanische technieken. Inmiddels is op dat gebied flink doorontwikkeld. Ad heeft deels biologische klanten voor wie hij zo’n 60-70 ha mais mechanisch onkruidvrij houdt. Hij houdt daarnaast 16 ha zomerbloemen schoon, waarin geen herbiciden zijn toegelaten. Naast schoffelen, hebben ze in de afgelopen 4 jaar op 1000 ha ervaring opgedaan met volvelds inzet van een roterende wiedeg. Bij deze rotorwiedeg trekken de lepelvormige tanden het onkruid uit de grond. Dit kan op hoge snelheid en dicht langs het gewas en de grond wordt mooi losgetrokken als er korstvorming is.

“We starten met een gewone wiedeg en wisselen daarna af tussen een gewone wiedeg en een roterende”.

rotorwiedeg op de Schoon Water bijeenkomst “Weg onkruid!” afgelopen september

rotorwiedeg op de Schoon Water bijeenkomst “Weg onkruid!” afgelopen september

Dubbele GPS-besturingsset
Ad raadt zijn collega’s aan:

“Wil je gaan schoffelen in mais of bieten? Investeer dan in een goede dubbele GPS besturingsset. Een set GPS op de trekker en de andere GPS-unit van hetzelfde merk op de zaaimachine, waarbij die laatste unit van de zaaimachine daarna ook weer is over te hevelen naar de schoffelmachine. Die dubbel GPS set kost je inclusief opbouw 40.000 euro, maar dat is het echt waard. Alleen dan krijg je voldoende nauwkeurig werk, waarbij je rond het gewas 4 cm niet schoffelt i.p.v. 12 cm, zoals bij sommige goedkopere cameraschoffels of Trimble GPS waar we 10 jaar geleden allemaal in investeerden.”

Hij ziet in de praktijk dat data van verschillende GPS-merken slecht te combineren zijn:

“Als je zelf zaait en een ander dan schoffelt met een ander GPS-merk krijg je toch weer afwijkingen. Wij gaan nu draaien met een Reven camerasysteem van Abemec gecombineerd met dubbele GPS-besturing op onze eigen schoffel en zaai- en pootmachine.” Een alternatief is het investeren in de ‘hoefijzerschoffels’ van bijvoorbeeld Garford met een goede sideshift. “Dat zijn echte tuinbouwschoffels, die ik goed zie werken bij collega’s in bleekselderij en sla op bedden.”

Combineren bodemherbicide met mechanisch
Ad heeft goede ervaringen met de combinatie van 1-malig bodemherbiciden inzetten en daarna de verdere onkruidbestrijding mechanisch doen in bijvoorbeeld gangbare bonen en erwten.

“Dan hoef je rond opkomst als de gewassen het meest kwetsbaar zijn, niet mechanisch aan de gang en heb je minder snel dat je met grote arealen de boel niet meer bijgewerkt krijgt. Eigenlijk is schoffelen in combi met bodemherbiciden goed te doen in alle gewassen die je op rijen zaait met 50-75 cm ertussen”.

Venkel tegen bonenvlieg
Heb je tip voor bonenvlieg in je bonen?

“Ja, ik zaai 3 weken voor de bonen rijtjes venkel tussen de rijen bonen. Dit gaat met de zaaimachine die we ook hebben voor de mengteelt van veldbonen op 50 cm met 2 rijtjes tarwe ertussenin. De venkel komt op en bij het bonen zaaien, knakt het venkelplantje en geeft goed de geurstoffen vrij waardoor de bonenvlieg blijkbaar het kiemend bonenzaad niet meer vindt of aantrekkelijk vindt. De venkelplantjes gaan kapot als we in een later stadium de bonen gaan schoffelen.”

Ad Buijs bij de zaaimachine waarmee hij veldbonen en tarwe mengteelt kan zaaien. Of venkel tussen de stamslabonen. De Reven camera voor nauwkeurig rijen in samenwerking met dubbele GPS-besturingsset.

Ad Buijs bij de zaaimachine waarmee hij veldbonen en tarwe mengteelt kan zaaien. Of venkel tussen de stamslabonen. De Reven camera voor nauwkeurig rijen in samenwerking met dubbele GPS-besturingsset.

Tekst: Jenneke van Vliet, CLM

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Maatregelen, Persberichten, Resultaten, Schoon Water voor Brabant. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.