Schoon Water tip: Bentazon verboden in grondwaterbeschermingsgebieden

Sinds december 2021 is de toelating van bentazon (Basagran) verlopen in grondwaterbeschermingsgebieden. Deze werkzame stof wordt steeds vaker in winputten aangetroffen boven de norm voor drinkwater en blijkt de norm voor uitspoeling te overschrijden. De betreffende restrictiezin op het WG (etiket w17) luidt: Om het grondwater te beschermen mag dit product niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden.

Aardappelen in bloeiDe komende jaren zullen er steeds meer middelen uit het pakket verdwijnen. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Mechanische onkruidbestrijding (met o.a. robots) zal in de toekomst een belangrijke rol krijgen.

Nu is het moment om u hierin te verdiepen en te optimaliseren! Op dit moment is het middelenpakket nog breed genoeg om in te grijpen op het moment dat de mechanische onkruidbestrijding ontoereikend is. Zo kunt u met een zeker gevoel aan de slag om uw mechanische onkruidbestrijdingstechnieken optimaal te krijgen.

Weet u niet zeker of u in een grondwaterbeschermingsgebied zit? Neem een kijkje op de kaart van de Provincie Brabant. Klik eerst op het icoontje met ‘vijf golfjes’ en vink vervolgens ‘waterwinning voor menselijke consumptie’ aan (zie afbeelding links).

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.