(2) Machine van de week: Naïo Oz en Dino

Nummer 2 uit deze reeks bestaat uit 2 robots van de Franse fabrikant Naïo technologies, namelijk de Oz en Dino. De Naïo Oz is de robot die al het meest in de praktijk wordt gebruikt. Deze machine sluit goed aan bij boomteelten met een grote rijafstand. De Dino is vooral toepasbaar in vollegrondsgroente zoals sla. Beide robots rijden 8 uur en moeten vervolgens 8 uur laden.

De Naïo Oz tussen de rijen.

Onkruidrobot Oz in de boomteelt
De Naïo Oz rijdt al rond op verschillende boomkwekerijen, o.a. in de coniferen, spillen en in snijheesters. Daarnaast heeft ook een aardbeiteler de machine aangeschaft voor het autonoom maaien en schoonhouden tussen de aardbeien. Zie hier een filmpje van de toepassing van de Naïo Oz in de akkerbouw en glastuinbouw.

Onkruidbestrijding en meer
De onkruidbestrijding wordt gedaan met schoffelen en torsiewieders. Verder wordt het apparaat al gebruikt voor LVS-onkruidbestrijding, mestkorrels strooien en het trekken van een maaimachine voor grasbanen. Deze multifunctionele inzetbaarheid is een groot voordeel, zeker in combinatie met de relatief beperkte prijs van ongeveer €30.000,-.

Lichtgewicht & autonoom
De bodem wordt ontzien doordat de machine slechts 150 kg weegt. De Oz mag bovendien zonder toezicht werken (bij storing ontvangt u een sms). De robot kan daardoor regelmatig ingezet worden om onkruidbestrijding bij te houden. De werksnelheid is 0,1 ha/uur.

De Naïo Dino schoffelt met hulp van camera en gps tussen de sla.

Onkruidrobot Dino in de vollegrondgroente
De Dino is vooral toepasbaar in de vollegrondgroente zoals sla en akkerbouwgewassen zoals uien. Deze robotschoffel gebruikt GPS-data van het planten om autonoom tussen de bedden te rijden. Zie hier een filmpje over het gebruik van de Naïo Dino.

Garford cameratechnologie
Daarnaast is de Dino nu ook uitgerust met een camera van Garford voor de besturing van de schoffelbalk. Dit is tot 1 cm precies. De werkbreedte is instelbaar tussen de 120-160 cm. In de nabije toekomst zal de machine ook worden uitgerust met het in-row schoffelsysteem van Garford. Op deze manier is schoffelen in en tussen de rijen mogelijk.

De Garford camera technologie in de Dino.

Gebruik
De machine weegt 800 kg en kan tot 5 ha per dag schoffelen. De geringe vrije hoogte onder de machine is een beperking met name voor de boomteelt. Evenals het feit dat andere taken en bewerkingen niet mogelijk zijn. Daarentegen mag de Dino (net als de Oz) zonder toezicht werken, waarbij communicatie via de sms verloopt. Deze onkruidrobot kost ongeveer €200.000,- afhankelijk van de opties die erop zitten.

Zie hier voor een kort filmpje van de Oz en Dino.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.