(3) Machine van de week: AgXeed Agbot

Nummer 3 uit deze reeks is de robottrekker AgXeed van Agbot. Dit is een diesel-elektrische rupstrekker die volledig autonoom grondbewerkingen uit kan voeren. Op deze rupstrekker kunnen bestaande werktuigen gekoppeld worden en dus behouden blijven. Daarnaast zijn er nu ook de kleinere driewieltrekker voor de fruitteelt en de vierwieltrekker voor de akkerbouw, vollegrondsgroente en boomteelt.

Een tekening van de kleinere AgXeed AgBot driewieltrekker.

Zelfstandig grondbewerkingen uitvoeren
De Agbot van AgXeed kan volledig autonoom grondbewerkingen uitvoeren. Daarvoor legt de robot de eerste keer met gps-landmeting de perceelsranden vast. De online planning tool zorgt vervolgens voor een optimalisatie van de route (padplanning) en afstelling van het desbetreffende werktuig, bijvoorbeeld een spitmachine. De data van de machine instellingen worden online geregistreerd en kunnen later worden geanalyseerd. Klik op de afbeelding rechts voor een korte demonstratie van de AgBot.

Aan de AgBot kan een bestaand werktuig gekoppeld worden. Klik op de afbeelding om de AgBot in beweging te zien.

Gebruik bestaande werktuigen
Het voordeel van deze robottrekker is dat bestaande werktuigen gekoppeld kunnen worden. Zo is het mogelijk om werkzaamheden als cultivatoren, spitten en woelen autonoom uit te voeren.

Rupstrekker
De robot is met 6 ton aan de zware kant, maar door de brede rupsbanden is de druk op de bodem minder. De trekker kan werkzaamheden met machines van tot 4m breed uitvoeren. De AgBot rupstrekker kost tussen de €225.000 en 260.000. Neem hier een kijkje aan boord van de AgBot.

Links is de AgBot zichtbaar met cultivator en rechts de tablet met besturingssysteem.

Drie- en vierwieler
De Agbot 2.005W3 is een kleine driewieltrekker van 2,8 ton en kan tot wel 13,5 km/u voor- en achteruit. Deze fruitteeltrobot wordt uitgevoerd met een afneembare HSS-spuitboom die automatisch vult en reinigt. Daarnaast kan de robot ook ingezet worden voor maaien, onkruidbestrijding, bemesten en het versnipperen van snoeihout. De Agbot 2.005W4 is vergelijkbaar aan de driewieler, maar dan met vier wielen. Deze lichtere versie van de rupstrekker kan gebruikt worden in akkerbouwgewassen, vollegrondsgroente en boomteelt.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.