Schoon Water tip: Schoffelen in bieten als afronding van de onkruidbestrijding

De meeste suikerbieten staan nu in een stadium tegen sluiten van het gewas en we komen bij de afronding van de onkruidbestrijding. De weersomstandigheden hebben voor een wisselend verloop van de onkruidbestrijding gezorgd. In de afronding van de onkruidbestrijding in bieten is een laatste schoffelbewerking een goede oplossing. Onkruiden onder het blad worden daarmee ook meegenomen. Bovendien is dit beter voor schoon oppervlakte- en grondwater.

Stadium van de bieten voor het schoffelen kort voor het sluiten van het gewas

Bij de eerste bestrijding eind april brak een droge periode aan waardoor de onkruiden erg afgehard raakten en het resultaat maar zeer matig was. Onkruiden zoals melganzevoet, uitstaande melde, varkensgras en viltige duizendknop waren vaak wel geraakt maar net niet volledig weg. Daarna kregen we weer vochtiger weer. Door neerslag groeit het onkruid en neemt tegelijkertijd de waslaag af. Onkruiden worden daardoor gevoeliger en zijn veel beter te bestrijden.

Momenteel zijn de verschillen in neerslag enorm groot en daardoor is ook het resultaat van de chemische bestrijding wisselend. Bovendien zijn de bieten veel gegroeid en ontstaat er een parapluwerking door de grote bladeren van de bieten. We zien nu regelmatig percelen met vooral onkruid kort rond de bietenrijen, verscholen onder het blad. Een chemische bestrijding valt in dit stadium altijd tegen.

Een goede oplossing is een laatste schoffelbewerking, zo mogelijk met enige mate van aanaarden, waardoor ook in de rij de onkruiden opgeruimd worden. De nieuwste schoffels hebben sectieschakeling en zijn camera gestuurd. De bewerking het liefst wel uitvoeren onder droge(nde) omstandigheden, tegen sluiten van het gewas. Dan is er de minste kans op kieming van nieuw onkruid. Daarnaast is schoffelen op dit moment niet alleen een goede manier om van onkruid af te komen, het is ook beter voor het milieu, oppervlakte- en grondwater!

Camera gestuurd schoffelen

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.