Schoon Water tip: Voorkom verbranding in containerteelt en vollegrond gewassen

De extreem hoge instraling door zonnig weer, een minder vervuilde hemel en veel schrale wind zorgt voor problemen in de boomteelt! Afgelopen week zijn er instralingen gemeten van 750 W/m2, wat zeer hoog is in april. Daarnaast is de relatieve luchtvochtigheid extreem laag door de aanhoudende schrale wind. Dit kan resulteren in verbranding van gewassen (figuur 1)!

Figuur 1. Verbrand blad bij Skimmia

Let vooral op bij planten die worden uitgeplant in de volle grond of stekken/plantgoed die opgepot en buiten op het containerveld worden gezet. We geven een aantal oplossingen om verbranding hierbij te voorkomen. Planten blijven gezonder, wanneer verbranding voorkomen wordt en de planten goed weg groeien. Dit resulteert in minder ziekten en plagen. Door de betere weggroei kunnen bespuitingen tegen ziekten en plagen voorkomen worden en is de belasting naar het milieu veel lager.

1. Afharden onder schermgaas

Laat de planten (geworteld stek en plantgoed) uit de kas eerst buiten afharden onder schermgaas. Doe dit op een containerveld met goede beregening. Door afharding wordt de plant veel gezonder en ontwikkelt het wortelstelsel beter. Hierdoor krijg je een betere en gezondere groei na het uitplanten.

2. Anti-verdampingsmiddel

Het microklimaat verandert sterk wanneer stekken/plantgoed worden opgepot of uitgeplant in de volle grond. De planten krijgen meer ruimte, waardoor de relatieve luchtvochtigheid sterk daalt en directe zonnestraling toeneemt. Risico op verbranding van het blad is dan zeer groot.

Je kan verbranding voorkomen door een anti-verdampingsmiddel te spuiten op de stek/plantgoed voor het uitplanten/oppotten. Dit is een zetmeel laagje wat de verdamping van de plant beperkt. Er zijn diverse producten verkrijgbaar (zoals Wildproof en Cultacoat), dosering 1:20 liter water.

Figuur 2. Verbrande bladeren door verhitte zwarte bodem bij Photinia in de volle grond

3. Controleer op uitdroging van de kluit

Controleer bij dit schrale weer op uitdroging van de kluit na het uitplanten van pluggen en plantgoed. In het begin zal het kluitje veel harder uitdrogen dan de omliggende grond. Bij te veel uitdroging kunnen de wortels beschadigen en wordt de plant gevoelig voor aantastingen. Zorg voor voldoende aandrukken van het kluitje bij het planten. Beregen daarnaast met regelmaat om te sterke uitdroging van de kluit te voorkomen.

4. Grond bevochtigen tegen hitte

Op zandgronden kan de zwarte bodem extreem heet worden door directe instraling van de zon, waardoor bladeren van de plant verbranden (figuur 2). Dit kan voorkomen worden door de grond vochtig te houden tijdens extreme omstandigheden. De grond straalt dan minder warmte uit en zo voorkom je verbranding van het blad onder in de plant.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.