Schoon Water tip boomkwekerij – hoge schimmeldruk

Echte meeldauw op laurier

Echte meeldauw op laurier

De schimmeldruk is hoog door de neerslag van de laatste tijd en de dauw die weer op de gewassen ontstaat. Nu een effectieve bespuiting uitvoeren, kan voorkomen dat u later méér moet spuiten. Maar let daarbij op de middelkeuze, probeer zoveel mogelijk te kiezen voor middelen met een lage milieubelasting. Daarnaast is op sommige plekken de grond nog steeds droog, dus houd de grond goed vochtig bij het rondsteken. 

Voorbeelden van ziekten, en bijpassende middelen met een lage milieubelasting, zijn te zien in onderstaande figuur:

Milieubelastingspunten per middel

Overzicht van middelen tegen schimmels en de bijbehorende milieubelasting

Houd wel rekening met het etiket wat betreft maximale dosering per ha, maximaal aantal toepassingen en minimale interval. Daarnaast is het meespuiten van bladvoedingen en plantversterkers belangrijk om de plant weerbaarder te maken. Denk hierbij aan bitterzout, aminozuren (o.a. Aminosol) en kaliumfosfiet.

Droogte nog niet voorbij! Houd bodem vochtig!

GrondboorVoor met name coniferen en bladhoudende heesters is het belangrijk dat de bodem voldoende vochtig gehouden wordt. In het najaar groeien deze gewassen hard en kunnen er snel gebreksverschijnselen optreden, wanneer de ondergrond te droog is. Denk daarbij aan kali, magnesium, en calciumgebrek!

Daarnaast wordt er half /eind september vaak begonnen met rondsteken; dit stimuleert kluisvorming. Om de planten goed te laten kiemen (de aangroei van nieuwe haarwortels na het rondsteken) is een vochtige bodem essentieel. Controleer de vochtigheid van de bodem met een grondboor of spade. De grond moet een mooi kluitje vormen wanneer je deze in je hand samendrukt. Valt deze meteen uit elkaar dan is de grond te droog!

Planten die goed groeien en kiemen zijn minder gevoelig voor ziekten en plagen, zorg er dus voor dat de vochtigheid van de bodem op peil is!         

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.