Akkerbouwer Jacco van Wingen wint wedstrijd beste gewasbeschermer van Zeeland!

Op proefboerderij Rusthoeve vond gisteren een pittige wedstrijd plaats rond het actuele onderwerp gewasbescherming, georganiseerd door Schoon Water Zeeland. De jonge akkerbouwer Jacco van Wingen bleek prima uit de voeten te kunnen met de diverse vragen rond spuittechniek, onkruidherkenning en voorkomen van erfafspoeling en sleepte de hoofdprijs van 250 euro in de wacht.

Prijswinnaars wedstrijd beste gewasbeschermer van Zeeland: met in het midden hoofdprijswinnaar Jacco van Wingen, links winnaar 3e prijs Jan Blok en rechts winnaar 2e prijs Thijs Flikweert

Prijswinnaars wedstrijd beste gewasbeschermer van Zeeland: in het midden hoofdprijswinnaar Jacco van Wingen, links winnaar 3e prijs Jan Blok en rechts winnaar 2e prijs Thijs Flikweert

45 pittige vragen
In het project Schoon Water Zeeland werken telers aan verminderen van emissies van gewasbeschermings-middelen naar het water. Kennis van zaken over onkruiden, spuittechniek en voorkomen van erfafspoeling is daarbij cruciaal. Om deze kennis te toetsen hadden CLM en Delphy, als uitvoerders van Schoon Water Zeeland, 45 pittige vragen opgesteld, variërend van de vraag hoe breed de teeltvrije zone in aardappelen moet zijn tot hoeveel luizen een lieveheersbeestje per week opeet (1000!).

Top 3 telers
Niet alleen de winnaar scoorde goed. Ook loonwerker Thijs Flikweert (2e prijs) en teler Jan Blok (3e prijs) lieten zien veel kennis te hebben over gewasbescherming. Wethouder Loes Meeuwisse (Goes) reikte als lid van de stuurgroep van het project Schoon Water Zeeland de prijzen uit. Zij was onder de indruk van de kennis van de deelnemers: “Zelf wist ik natuurlijk dat professioneel gebruik van middelen buiten de landbouw grotendeels verboden is. Aan dat verbod geven wij als gemeente invulling om het Zeeuwse water schoon te krijgen.”

Nuchter en nieuwsgierig
Winnaar Jacco van Wingen bleef nuchter onder de complimenten: ”Het leek mij gewoon een interessante middag”. Ook het middagonderdeel over precisielandbouw vond hij boeiend. Onderzoekers Corné Kempenaar (Wageningen UR) en Koen Mertens (ILVO) schetsten de nieuwste ontwikkelingen vanuit de ‘Proeftuin Precisie Landbouw’.

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Gemeenten, Maatregelen, Schoon Water Zeeland met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.