Schoon Water tip asperge: beregenen nodig

Asperge - bevloeien

Het bevloeien van asperges

Met de hoge temperaturen de laatste tijd is het op veel plekken noodzakelijk om te beregenen. Voldoende water geeft een gezond gewas dat minder vatbaar is voor ziektes en plagen. Het is van belang om te controleren dat het water goed de grond intrekt. Er zijn allerlei verschillende beregeningstechnieken mogelijk, zoals de opkomende druppelbevloeiing. Op dit moment gaat het er echter niet zozeer om hoe, maar vooral dát er beregend wordt. 

Controleer het effect van watergeven

Belangrijk is om het gegeven water diep genoeg de grond in te krijgen. Controleer daarom waar het water blijft na een beregeningsbeurt. Met dit weer mag er zelfs 60 mm water gegeven worden. De grond is tot op een meter diep droog en dan is de opnamecapaciteit van de grond hoog genoeg om deze hoeveelheid aan te kunnen. Het is wel beter om deze hoeveelheid te verdelen over twee sessies van 30 mm, als dat kan.

Meerdere technieken beschikbaar
Er zijn allerlei manieren om water te geven. Bekend is natuurlijk de haspel. Nadeel van deze techniek is dat het loof beschadigd kan raken en er kans op schimmel is (hoewel die kans met de huidige temperaturen minimaal is). Ook is de methode vrij arbeidsintensief. Door deze nadelen stellen agrariers het beregenen soms uit, maar dat is met dit weer geen optie! Een enkele teler heeft nog een ondergronds leidingensysteem met standpijpen(opzetstukken die geplaatst worden op een ondergrondse brandkraan, om zo water aan het waterleidingnet te onttrekken). Een dergelijke standpijp heeft grote capaciteit, maar dit brengt bepaalde risico’s met zich mee voor de waterleiding. De opkomende techniek voor beregenen is druppelbevloeiing. Het voordeel van deze techniek is dat het water direct bij de wortels komt en er dus minder water verloren gaat door verdamping. Bovendien staat het gewas niet nat, waardoor de ziektedruk lager is. Ook is het mogelijk om tegelijkertijd meststoffen toe te dienen (fertigatie). Vanwege de fijne slangen is een goede waterkwaliteit echter wel van belang en vraagt deze techniek soms om extra filtratie van het water. Kortom, alle technieken hebben hun voor- en nadelen, maar op dit moment geldt: Hoe het water gebracht wordt is minder relevant, als het maar gebeurt!

Schimmeldruk
Er is momenteel geen sprake van schimmeldruk, dus elke bespuiting tegen schimmels is weggegooid geld met het huidige weer. Dit kan natuurlijk veranderen wanneer het weer omslaat. Let vooral op bij broeierig warm weer (drukkend warm met kans op onweer); Botrytis en Stemphilium kunnen dan zo toeslaan.
Afgelopen week zijn er diverse percelen gecontroleerd op de vochttoestand en dat varieerde van matig tot goed. Ga zo door!

Wilt u meer informatie over beregening? Neem contact op met Schoon Water adviseur Jos van Hamont – tel. 0653375257

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.