Bijeenkomst stamslaboon: verlaging milieubelasting grondwater

Bijeenkomst stamslaboonOp 6 december kwamen 15 telers van stamslabonen bij elkaar. De eerste resultaten van de teeltregistraties en de resultaten van een rijenafstandproef waren de belangrijkste onderwerpen die werden besproken.

Analyse teeltregistratie

Carin Rougoor (CLM) presenteert de milieubelasting op basis van de teeltregistraties van de bedrijven over 2017. Hieruit blijkt dat op percelen met een laag organische stofgehalte (<3%) de milieubelasting van het grondwater vrij hoog is door het gebruik van Luna (tegen sclerotinia). Het natte najaar maakte dat het risico op sclerotinia groot was. Mogelijkheden om het gebruik van Luna te beperken, zijn helaas beperkt, omdat alternatieven veelal onvoldoende effectief zijn.

Ondanks dat het een lastig jaar was, is de laatste jaren toch vooruitgang geboekt. De milieubelasting van grondwater is sterk verlaagd t.o.v. 2014, toen de groep startte binnen Schoon Water.

 Rijenafstandproef

Op een perceel van Jansen en Co is afgelopen groeiseizoen een proef gedaan waarbij bonen op verschillende rijafstanden zijn gepoot: op 50 cm en op 37 cm. Gekeken is of hierdoor verschillen ontstaan in opbrengst, en verschil in ziektedruk. De opbrengst per hectare bleek niet te verschillen tussen de verschillende rijafstanden. In beide groepen was geen schimmelaantasting. Het is dus onduidelijk of een ruimere rijafstand, en daarmee extra ‘lucht’ in de rijen, de schimmeldruk vermindert.

Schoon Water adviseur Anton van der Velde geeft aan dat de groep sinds enige tijd de beschikking heeft over een weerstation. Dit weerstation meet temperatuur en luchtvochtigheid in bodem, gewas en lucht. Op basis daarvan en de weersverwachting geeft een app een indicatie van de ziektedruk voor Botrytis en Sclerotinia. Onnodige bespuiting kan hiermee worden voorkomen. Afgesproken wordt dat komend groeiseizoen dit weerstation op verschillende plekken zal worden ingezet, zodat ervaring kan worden opgedaan met het instrument.

Een ander instrument dat kan helpen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken, is de Plant Photosynthesis Meter. Daarmee is snel en eenvoudig te bepalen of een bespuiting van enkele dagen geleden voldoende was om het onkruid aan te pakken.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.