Schoon Water tip boomteelt: Het is nu tijd om een grondmonster te nemen

Een gezonde groei van de gewassen begint bij een goede voeding van de gewassen. Jarenlang praktijkonderzoek wijst uit dat gewassen die voldoende voedingstoffen uit de bodem op kunnen nemen veel minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Een gezonde bodem scheelt correcties achteraf, bijvoorbeeld door te spuiten.In de wintermaanden loopt de biologische activiteit van het bodemleven terug en is het een ideaal tijdstip om een grondmonster te nemen. Er zijn meerdere laboratoria waar u grondmonsters kunt laten analyseren. Eurofins agro, Eurolab Deventer en Soiltech kunnen analyses uitvoeren waarbij er gekeken wordt naar de bezetting van het klei–humus complex met kationen. Bij een pH water van 6,3 of een pH K-Cl van 5,5 zie je bij de bezetting van het klei-humus complex van 65% Calcium en 12% Magnesium.

Voor de boom- en vaste plantenteelt wordt er gestreefd naar een bezetting van 4-5% kalium. Hieronder een voorbeeld van de bezetting van het klei-humus complex. Bij deze analyse zou dolomietkalk in de winter gestrooid moeten worden, zodat er een optimale bezetting ontstaat van het klei-humus complex.

Wilt u meer informatie over compost?
Wilt u meer informatie weten over bodem? Neem dan contact op met Schoon Water adviseur Hans Smeets (06-51335936) van Delphy, team Boomteelt.
Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.