Schoon Water tip boomteelt: Compost stimuleert het bodemleven en zorgt voor een verhoging van het organischestofgehalte.

Organische stof is belangrijk voor de bodemstructuur, verkruimelbaarheid van de bodem, de slempgevoeligheid, het vochthoudend vermogen van de grond en de bewerkbaarheid van de grond.

Steeds meer boom- en vaste plantenkwekers zien de voordelen in van het toepassen van compost. Het strooien van compost draagt er namelijk aan bij dat het organischestofgehalte van de bodem niet verder achteruitgaat. Organische stof verhoogd de CEC van de bodem (bindingscapaciteit van het klei-humus complex) waardoor belangrijke voedingselementen zoals calcium, magnesium en kalium gebonden worden aan het klei-humus complex in plaats van uitspoelen. Compost is daarnaast voedsel voor het bodemleven. Een bodem waarin voldoende bodemleven zit, levert in de zomer voldoende voeding voor het gewas. Een gezonde bodem bevat ook veel aardwormen die de bodem doorwoelen waardoor de grond bij hevige regenval snel een teveel aan water kan afvoeren naar diepere lagen. Planten raken hierdoor minder in stress en zijn dus minder gevoelig voor ziekten en plagen.

Er zijn veel aanbieders van compost. Bij het aanvragen van een prijs is het belangrijk om ook naar de chemische samenstelling van de compost te vragen.

Iedere producent kan een analyse geven waaruit blijkt welke voeding de compost bevat. Een keurcompost is een compost die voldoet aan de eisen die de Nederlandse overheid heeft gesteld aan compost. Dat betekent dat deze producten vrij zijn van onkruiden, schadelijke bodemaaltjes en plastic, steen en glas.

Strooi bij voorkeur groencompost omdat deze compost relatief weinig fosfaten bevat, waardoor je als kweker binnen de fosfaatnormen kunt blijven op bedrijfsniveau. In Noord-Brabant zijn er diverse compostproducenten die mineralen en kalk door de compost mengen naar behoefte. Groot voordeel hiervan is dat je als kweker in een werkgang voedingstoffen verdeelt voorafgaand aan de teelt.

Een optimale voeding van de bodem zorgt voor een gezond groeiend gewas waardoor er veel minder gewasbeschermingsmiddelen ingezet hoeven te worden.

Wilt u meer informatie over compost?
Neem contact op met Schoon Water adviseur Hans Smeets (06-51335936) van Delphy, team Boomteelt.
Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.