Schoon Water tip boomteelt: vorst maakt onkruidbestrijding deels overbodig

In de boomkwekerij is het de gewoonte om in het late najaar onkruid te bestrijden met de kappenspuit om schoon de winter in te gaan. Dit is echter niet altijd nodig. Nu we de eerste nachtvorsten achter de rug hebben kan de rijenbespuiting in het najaar uitgesteld of overbodig worden.

Knopkruid met nachtvorst schade tip

Knopkruid met nachtvorst schade

De zachte onkruiden zoals knopkruid, zwarte nachtschade en kleine onkruiden zakken door de vorst al in elkaar en hoeven niet bespoten te worden. Dit is op de foto hiernaast duidelijk te zien.

Later in de winter, wanneer de gewassen helemaal in rust zijn, kan een volveldse bespuiting uitgevoerd worden met Kerb (2,5 L/ha). Dit middel geeft weinig milieubelasting. Spuit dit middel als de temperatuur overdag tussen de 0˚C en 5˚C daalt. Het middel doodt aanwezige grassen en muur zeer goed. Ook voorkomt het kieming van nieuwe onkruiden. Het middel wordt afgebroken door licht en temperatuur, dus inzetten in januari/februari is gunstig voor de duurwerking.

Als op uw percelen veel zachte onkruiden staan, laat de natuur het werk voor u doen. Naast het uitsparen van een bespuiting, is het ook beter voor de milieubelasting naar het grond- en oppervlaktewater.

Twijfelt u over een bespuiting? App uw foto naar Schoon Water adviseur François van Abeelen (06 2013 1201) van Delphy, team Boomteelt.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.