Kwekers op zoek naar alternatieve onkruidbestrijding

Bijeenkomst-boomteelt16102014Op 16 oktober discussieerden ruim 45 kwekers op de velden van Botden & Van Willegen en Rozenkwekerij gebroeders Michels Rozen over alternatieve onkruidbestrijding. Zij kregen een demonstratie van:

 • een multitrack portaaltrekker met gewasgeleide schoffels en vingerwieders
 • plantaardig schuim van 60°C tegen onkruiden
 • Laag volume strooitechniek (LVS)

Wes Janssen van Bayer gaf een presentatie over onkruidbestrijding in de toekomst en Schoon Water adviseur Hans Smeets ging in op een onkruidstrategie waarbij zo min mogelijk emissie naar het water plaatsvindt.

 • Portaaltrekker

  Portaaltrekker

  Demonstratie Damcon: Multitrack portaaltrekker met gewasgeleide schoffels en vingerwieders. Door de combinatie van schoffels en vingerwieders wordt het onkruid tot op de rij bestreden, met optimaal resultaat onder droge omstandigheden. Meerdere rijen per werkgang en ruime vrije werkruimte boven het gewas. Een goede techniek voor de vruchtbomenteelt.

 • Plantaardig-schuim

  Plantaardig schuim

  Demonstatie Weedingtech: toepassing van Foamstream (plantaardig schuim) tegen onkruid in rozen. Het schuim lost de waslaag van het onkruid op en de warmte werkt langere tijd op het onkruid in: 60°C gedurende minimaal 5-10 seconden is voldoende om het onkruid te doden. Er wordt gewerkt aan een dikkere schuimlaag, om de hitte langer vast te houden en de dieptewerking op de onkruidzaden in de toplaag te verbeteren. Na de behandeling vertoonden de rozen geen schade, terwijl nachtschade meteen in elkaar zakte. Het effect op straatgras is na een aantal dagen waarneembaar.

 • Demonstratie Agricult: Spuitapparatuur met Laag Volume Strooitechniek (LVS) en onkruidstrijker tegen aardappelopslag. De LVS-techniek is eigenlijk geen spuittechniek, maar een strooitechniek. De LVS-techniek ewrkt namelijk met een strooischijf i.p.v. een spuitdop. Deze schijf zorgt voor uniforme, vrij grove druppels die niet gevoelig zijn voor drift. Met deze techniek is 20 tot 30 liter water per ha voldoende. In Buxus wordt gespoten met 25 l/ha met verlaagde dosering Basta of Finale (0,75 l, gecombineerd met 0,5 l ??Afalon).
 • Presentaties
  • Wes Janssen (Bayer Cropscience): onkruidbestrijding in de toekomst en hoe om te gaan met de nieuwe gewasbeschermingsetiketten.
  • Hans Smeets (DLV-Boomteelt): onkruidstrategie en alternatieven in combinatie met de mogelijke Win-Win maatregelen voor Boomkwekers die centraal staan bij het project Schoon Water voor Brabant.

Beide gaven aan dat er meer en meer toegewerkt moet worden naar een tijdige strategie voor onkruidbestrijding. Zeker gezien beperktere mogelijkheden van chemische onkruidbestrijding is een goed doordachte onkruidstrategie van essentieel belang.  De winterperiode is een uitstekende tijd om deze strategie voor het nieuwe seizoen te ontwikkelen!

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Loonwerkers, Maatregelen, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.