Verslag Schoon Water bijeenkomst West-Brabant: ziekten en plagen in de akkerbouw

Bijeenkomst bij akkerbouw- en SchoonWater aardappel bloemloonwerkbedrijf Straver in Almkerk. De groep ging kijken bij percelen wintertarwe, rode ui, aardappels en bieten. Schoon Water adviseur Frendo van Heybeek wees op het belang van rassenkeuze om bespuitingen te voorkomen.

Op de avond van 25 juni ontvangt Adriaan Straver 13 collega’s in het schaftlokaal van het akkerbouw- en loonwerkbedrijf dat hij met zijn ouders en broer runt. Schoon Water adviseur Frendo van Heybeek heeft ons in Almkerk uitgenodigd om samen maar de aardappels, tarwe, bieten en uien van familie Straver te kijken en de teelten te bespreken. Voor vertrek deed een aardappeltipkaart de ronde. Telers keken meteen hoe ze tot nu toe scoorden.

Schoon Water dode meeldauw wintertarweRassenkeuze tarwe
Onze eerste stop is bij een perceel tarwe. Hier staan twee rassen. De recente meeldauwbehandeling lijkt succesvol. Schoon Water adviseur Frendo Heybeek wijst op het belang van rassenkeuze. Dit perceel staat er mooi bij, twee goede rassen voor een hoger rendement. Hij geeft aan bij anderen gezien te hebben dat het juiste ras het verschil maakt tussen drie of vijf keer spuiten tegen schimmels in de wintertarwe. Dat scheelt arbeid en middel.

Kniptor
De kniptor wordt onderwerp van SchoonWater bijeenkomst graan1gesprek. Vaak wordt er preventief voor behandeld. Een enkeling telt nog torren en die tellingen geven aan dat dit jaar voor het eerst in zeven jaar een behandeling zinvol kan zijn.
Ook bij het perceel uien blijkt rassenkeuze, maar ook N-bemesting van groot belang, vooral om de bewaring goed te laten verlopen. Rustige groei met niet te veel N levert na bewaring de hoogste netto kilogrammen per hectare (minste tarra).

SchoonWater bijeenkomst tipkaartBOS
In de aardappelen is phytophtora dit jaar een groot probleem. Straver had het goed onder controle, geen van de bezoekers vond een aantasting. Er was wel kritiek uit de groep op de werking van beslissing-ondersteunende systemen dit jaar. De telers meenden dat de waarschuwingen te laat komen.
Ook de bieten stonden er mooi bij. Vroeg in de teelt was er een hagelbui over het perceel gegaan, maar de gevolgen waren amper te zien. Naderhand werd er nagepraat met een biertje.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Resultaten, Vollegrondsgroente met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.