Schoon Water bijeenkomst vaste planten: MacGyveren voor schoon water

Een spuit én een schoffel met SchoonWater Luchtondersteuning Driftluchtondersteuning, dat is wat we te zien krijgen bij Maatschap Lucassen, een vaste planten kweker uit Afferden.

Maatschap Lucassen uit Afferden is gastgever voor onze groep. Bij een kop koffie en een flink stuk Limburgse vlaai maken de deelnemers kennis met elkaar. Iedereen aan tafel bleek chemiegebruik op hun bedrijf te beperken door stappen te zetten die verder gaan dan de minimale wettelijke eisen.  

Corrigerend spuiten
Velen werken mechanisch tegen onkruid of overwegen zo’n aanpak, en de broers Lucassen zouden later hun vinding, een schoffel met luchtondersteuning, demonstreren. Pieter Lucassen: ‘Wij proberen zo veel mogelijk mechanisch te werken, en spuiten doen we corrigerend.”
Schoon Water adviseur Eugene van Abeelen licht de voordelen toe van toevoeging van verschillende plantaardige oliën: middel plakt beter aan het blad, waardoor weer bespaard kan worden.

Bos is insectenhotel
We stappen in de auto om het eerste perceel te bezoeken. De telers uit Brabant valt het op dat de percelen relatief klein SchoonWater schoffel met luchtondersteuning resultaatzijn en ‘verstopt’ tussen de stroken bos. Voor maatschap Lucassen blijkt dit voordelig: tegen insecten wordt amper behandelt, omdat de bossen wemelen van de sluipwespen. Plakvallen van studenten van de HAS Den Bosch hebben dit aangetoond. Toch hebben de broers enkele insectenhotels bij de percelen staan. Deze worden nog met informatieborden en QR-codes voorzien.
Op het eerste perceel toont Pieter de veldspuit met luchtondersteuning. Hij geeft aan dat vanwege de goede doordringing minstens 25% middel te kunnen besparen. De demonstratie met water laat zien dat de drift sterk beperkt wordt.

SchoonWater Schoffel met luchtondersteuning 1Schoffel met luchtondersteuning
Bij het tweede perceel demonstreert een van de medewerkers de schoffel met luchtondersteuning. Eerst kijken we hoe het precies in elkaar zit. Marcel Lucassen: “Je kunt dit nergens zo kopen. Je moet gewoon een beetje MacGyveren.” De medewerker trapt het gas in en we zien een flinke stofwolk, zie het korte filmpje onderaan. Het resultaat mag er wezen, zie de foto. De luchtdruk verwijderd net gekiemd onkruid, maar de goed gewortelde vaste planten houden stand. Marcel: “We moeten nog wel met de hand schoffelen, maar dat deden we eerst kruipend, nu doen SchoonWater Schoffel met luchtondersteuningDetailwe dat lopend.” Een grote arbeidsbesparing dus.
De bezoekers maken opmerkingen over de mooie grond. De broers werken sinds enkele jaren veel met compost, wat het organisch stofgehalte ten goede komt.
Pieter: “Eigenlijk spuiten we structureel alleen nog maar tegen schimmels.”
Mts. Lucassen

 

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Maatregelen, Resultaten, Rozen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.