Gebruikt u chemische bestrijdingsmiddelen in uw tuin? (Persbericht)

Er zijn volop mogelijkheden om uw tuin, terras en moestuin te onderhouden tuinieren voor Schoon Waterzonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is beter voor het milieu én voor uw portemonnee. Bovendien helpt u zo mee het drinkwater van morgen schoon te houden. Dat vindt u toch ook een prettig idee?

U tuiniert op drinkwater
Van het water onder uw tuin wordt vroeg of laat drinkwater gemaakt. Drinkwaterbedrijf Brabant Water pompt het grondwater in uw gemeente op, zuivert het en maakt er drinkwater van. In ieder tuincentrum of bouwmarkt zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop, maar koop bij voorkeur een schoffel of een krabber. Ook al zijn chemische middelen vrij verkrijgbaar en zitten ze in een groene verpakking met de tekst “biologisch afbreekbaar”. Dat doet aan hun giftigheid niets af. Vele kleine beetjes samen zijn schadelijk. Mogelijk gebruikt u deze middelen in uw (moes)tuin? Zij kunnen met het regenwater uitspoelen naar het grondwater. Om dat te voorkomen geven wij een paar watervriendelijk tuintips, waarbij u geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Ze zijn effectief, kosten weinig tijd en geld. Zo blijft ook úw water schoon: nu en in de toekomst!

Watervriendelijke tuintips
Wist u dat er prima duurzame oplossingen zijn om uw terras van groene aanslag te verlossen, de luizen uit uw rozenstruik te krijgen, en een rupsenplaag uit uw moestuin te weren? Hieronder volgen een paar tuintips waarmee u zowel uw tuin als het grondwater schoon houdt:

  • Onkruid op verharding: veeg regelmatig uw verharding. U veegt dan zand en zaden weg. Het zand kan niet meer dienen als kiembed voor het onkruid.
  • Onkruid in het groen: wied het onkruid voordat het in het zaad staat.
  • Bodembedekkers bedekken de grond, zodat onkruid geen kans meer krijgt.
  • Plant de bodembedekkers dan wel dicht bij elkaar.
  • Groene aanslag: u maakt uw terras stralend schoon met heet water en een scheut schoonmaakazijn.
  • Slakken: leg jute zakken of rabarberbladeren op de grond. De slakken kruipen eronder en daarna kunt u ze verplaatsen.
  • Luizen en emelten: hang nestkastjes op. Vogels eten slakken, emelten bladluizen, etc.

Meer tips: kijk voor meer tips op www.schoon-water.nl onder ‘Bewoners‘.

Schoon Water voor Brabant
Deze campagne komt voort uit het project ‘Schoon Water voor Brabant’. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, ZLTO en de vier Brabantse waterschappen. We werken samen met 500 Brabantse agrariërs, 17 Brabantse gemeenten, bedrijven als Bavaria en Kempen Airport, én hopelijk ook met u!

Meer informatie
Kijkt u voor meer informatie en tips op www.schoon-water.nl of neem contact op met het Schoon Water Loket: 0345-470700.

Volg ons ook op Twitter (@overSchoonWater) en Facebook (overSchoonWater).
Klik hier voor de pdf versie van het persbericht.

Dit bericht is geplaatst in Bewoners, Maatregelen, Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.