Schoon Water Volkstuindersbijeenkomst

Jos van Hamont moestuintipsTwee derde gebruikt geen chemie.
Van de twintig aanwezigen in het Stadhuis van Eindhoven, blijkt twee derde nooit chemie te gebruiken in hun moestuin. De overige groep gebruikt het incidenteel, tegen ziekte & plagen waar ze nog geen chemievrije tip voor kenden. Op zaterdagochtend 29 maart zijn veel tips uitgewisseld. Tips van Schoon Water en een professionele adviseur uit de landbouw. Schoon Water gemeente Eindhoven vertelde hoe zij al 15 jaar lang hun gemeente chemievrij beheren. Als afsluiting is de bijensterfte besproken, een bepaalde groep bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) is één van de oorzaken.

“Het begint bij de basis”, zei Jos van Hamont van DLV Plant. Een moestuin is minder kwetsbaar voor ziekten en plagen als de bodem gezond is. Dit betekent een bemestings– en micronutriëntenniveau dat past bij de vraag van het gewas. Zo hebben kolen veel voedingstoffen nodig. Het is goed om een grondmonster te laten analyseren. De juiste hoeveelheid voedingstoffen (door bijv. een groenbemester in te zaaien in het najaar) en micronutriënten kunnen aangevuld worden. Mogelijk is een onderhoudbekalking nodig.
De bodem dient ook luchtig te zijn, ga dus niet aan het werk in een natte grond. Laat het land ook niet veronkruiden, wied of schoffel (alleen bij droog weer) regelmatig.

Jos van Hamont moestuintips2

Natuurlijke vrienden zoals gaasvliegen en roofwantsen houden zich graag op in bloemen.
Stimuleer hen met enkele rijen bloemen tussen of om uw gewas. Natuurlijke vrienden bestrijden voor ons plagen zoals luizen of spint. Daarnaast stimuleert u met deze randen andere insecten, waaronder de honingbij die het in Nederland moeilijk heeft, vertelde Adriaan Guldemond van CLM.

Frank Verhagen van de gemeente Eindhoven zegt: “een stoep met onkruid is een stoep te veel”. Als de stoep regelmatig belopen wordt, krijgt onkruid geen kans. De gemeente Eindhoven is een van de eerste Nederlandse gemeenten die geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Een knappe prestatie. Maar dit kunt u toch ook als volkstuinder of in uw eigen siertuin?

Als u vragen heeft over hoe u ziekten en plagen bestrijdt kunt allerlei informatie vinden op Moestuintips. Het boekje “De milieuvriendelijke moestuin” bevat allerlei nuttige informatie. U kunt altijd contact opnemen met het Schoon Water Loket via info@schoon-water.nl of 0345-470700.

Dit bericht is geplaatst in Bewoners, Gemeenten, Maatregelen. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.