Teelttip over aardappelen

Alternaria
Veel aardappelpercelen vertonen mede door de hete dagen in juli al een aardige afrijping van het gewas. Dit kan ook mede de oorzaak zijn van alternaria. Vaak wordt het verward met beschadiging of vlekjes (ozonschade) in een afrijpend gewas.

De volgende afbeeldingen laten beide vormen zien:

Alternaria solani

Alternaria solani

Alternaria alternata

Alternaria alternata

 

 

 

Alternaria alternata treedt op na beschadigingen en groeistoornissen. Tegen Alternaria alternata helpt spuiten niet! Alternaria solani komt vooral voor in een afrijpend gewas verzwakt door stikstof-, magnesium- of mangaangebrek. Bij wisselend warm weer en enkele momenten met neerslag kan het zich snel uitbreiden. Bestrijding van Alternaria solani is goed mogelijk met 0,2 kg/ha Signum of 0,25 l/ha Amistar.

Bij gevoelige rassen (Bintje, Markies, Felsina, Ramos en Agria) kan na een interval van 2 tot 3 weken het gewas wederom preventief beschermd worden met Signum of Amistar.
De middelen kunnen gemengd verspoten worden met phytophthora middelen.
Let op: Amistar  is niet toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden!!
Overige voorwaarden: minimaal een interval van 14 dgn en max. 3 x per seizoen.
Signum heeft een interval van 14-21 dgn, max. 4 x seizoen, afwisselend met een anders werkend fungicide of bij blokbespuiting max 2 opeenvolgende met daarna minimaal 2 x een anders werkend middel (geen strobilurine).

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.