Teelttip over valplekken

Valplek in sperziebonenVanaf half juli kunnen in gewassen opeens valplekken zichtbaar worden. Het is dan verstandig om eens extra kritisch onder de grond te kijken wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn.

Mogelijke oorzaken
Dit voorjaar is erg koud en droog geweest waardoor oude gewasresten maar moeizaam kunnen verteren. Daarnaast kunnen gewassen met hun wortels op een storende laag terecht zijn gekomen. Ook sporen van het vroege voorjaar (sleepslangen, zaaibedbereiding, schoffelen etc.) zijn dit jaar erg goed zichtbaar. Maar valplekken zijn dit jaar ook zichtbaar in percelen die na het ploegen maar weinig water door de bouwvoor hebben gehad. Hier mist de “bodem” onder het gewas waardoor de groei er niet in wil komen. Bijvoorbeeld diverse percelen zaaiuien laten dit zien. Ook mest komt maar moeizaam vrij dit jaar (droogte, kou) en we zien verschillende kwaliteit en partijen mest terug in het perceel.

Op lichtere gronden zien we nu ook schade door diverse aaltjes. Aaltjes kunnen een gewas tijdens droogte flink afremmen. Als het gewas zoals dit jaar laat is, kan dat funest zijn. Vermoedt u schade door aaltjes, overleg dan met uw adviseur over een juiste aanpak en laat via een monster bepalen met welk soort aaltje u te maken heeft.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.