Teelttips boomteelt: Schimmelziektes en Grounded toevoegen aan bodemherbiciden

CLMfruitteelt-en-boomkwekerij-16-BoomteeltLees de nieuwste Schoon Water teelttips

De teelttips zijn dit keer specifiek voor de boomteelt.

  • Over de bestrijding van schimmelziektes (meeldauw en cylindrocladium) met een middel of planten verharden.
  • Een bodemhechter toevoegen aan uw bodemherbiciden om de werking te verlengen en te verbeteren
  • Nog beter: op tijd mechanische grondbewerking toepassen!

Schimmelziektes
Tegen meeldauw en cylindrocladium kan men nu met een zacht middel als Flint spuiten. Herhaal dit middel echter niet vaker dan 2 keer per jaar i.v.m. resistentie opbouw. Ook kunt u uw planten verharden door het spuiten met een bladmeststof of plantversterkers, voordeel hierbij is dat er geen resistentie opbouw plaats vindt. Goede ervaringen zijn opgedaan met PreTect, OPF-Z, diverse shuttles, bitterzout en complete bladmeststoffen met spoorelementen.

Voeg Grounded toe aan bodemherbiciden
Bent u van plan een bodemherbicide als Linuron toe te passen, dan is het daar nu prima weer voor. De bodem is vochtig en ligt over het algemeen vlak na de periode van regen. Indien u een bodemherbicide toepast voeg daaraan dan een bodemhechter als Grounded toe. Deze toevoegstof zorgt ervoor dat bij hevige regen de bodemherbicide minder snel uitspoelt en daardoor langer zijn werk kan blijven doen. Door de geringere kans van uit- of afspoeling is de milieubelasting ook minder, een win-win situatie dus!

Indien de bodem nog niet vlak ligt ga dan eerst met een wiedeg of schoffelapparatuur tussen de rijen door om de bodem vlak te krijgen. Wacht daarna tot regen op de bodem is gevallen voordat u een bodemherbicide inzet.

Op tijd wiedeggen en schoffelen!
Wiedeggen en schoffelen is zeer effectief als men er op tijd bij is! Op tijd betekent dat het onkruid nog in het kiemstadium zit: breek wat grond open om te kijken of er jonge kiemwortels van ontkiemend onkruid aanwezig zijn.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.