Algemeen: Tips voor optimaal gebruik rugspuit

De rugspuit is een veelgebruikt hulpmiddel voor pleksgewijze onkruidbestrijding, het bijhouden van de kanten en het erf. Het seizoen gaat weer beginnen, dus de rugspuit wordt binnenkort weer uit de kast gehaald. Lees hieronder enkele tips voor het gebruik van de rugspuit.

Onkruid in de teeltvrije zone
De teeltvrije zone verschilt per gewas. Het kan dus voorkomen dat bijvoorbeeld het ene jaar de teeltvrije zone 1,5 meter is, en het jaar erna 0,5 meter. In die buitenste meter van het gewas is het zaak de wortelonkruiden pleksgewijs goed te bestrijden – op een driftarme manier. De rugspuit is hiervoor het aangewezen hulpmiddel.

Drukregelaar en filters
Bij veel rugspuiten is het erg moeilijk de druk te regelen en constant te houden. Zo’n 1,5 á 2 bar is optimaal om effectief te spuiten! Bij een hogere druk wordt de nevel fijner en is er dus meer drift. Bovendien komt het middel niet op de plek waar je het wilt hebben: op het onkruid. Hier bestaat een accessoire voor: de drukregelaar. De drukregelaar laat alleen een bepaalde druk door en zorgt er zo dus voor dat de afgifte een constante druk heeft. Ook zeer effectief tegen nadruppen.

Wist u trouwens dat er een filtertje in de slang zit? Draai hem eens open en maak het filter schoon. Dat geeft direct een beter spuitbeeld.

Pas op voor overdosering!
Hoe ging het doseren ook al weer in zijn werk? “Ok, ik heb 15 liter water in de rugspuit, hier doe ik x ml middel bij. Ach, de flacon is bijna leeg, hup, ook erbij, is die tenminste leeg.” Of: “Het onkruid ziet er groot en sterk uit dit jaar, ik doe maar een beetje extra.” Herkenbaar?

Een hogere dosering betekent NIET dat het middel beter werkt. Zeker bij systemische middelen werkt overdosering averechts. Het risico hiervan is namelijk dat de bovengrondse delen van het onkruid heel snel verbranden en afsterven, voordat het middel is opgenomen en getransporteerd naar de wortels. Het gevolg is dat de wortels overleven en het onkruid terug groeit!

Vervanger van de rugspuit?
Een veelbelovende techniek is de LVS lans (laagvolume strooilans). De LVS lans werkt namelijk niet met een spuitdop, maar met een strooischijf. Deze schijf produceert zeer uniforme, vrij grove druppels. Door het ontbreken van fijne driftgevoelige en te grove druppels zijn de verliezen laag en kan met een minimale hoeveelheid water het middel egaal over het onkruid verdeeld worden. Met deze techniek is slechts 10 tot 30 liter per hectare (volveld) nodig. Door de optimale bedekking kan er tot ruim 50% bespaard worden op het middel. Enkele Schoon Water telers werken reeds met deze techniek.

Wilt u meer weten over een drukregelaar voor uw rugspuit, of de LVS techniek? Neem dan contact op met uw Schoon Water adviseur.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.