Algemeen: Let op kwaliteit van spuitwater voor effectieve bespuiting

Het mooie voorjaarsweer nodigt uit voor de voorjaarswerkzaamheden. Ook de eerste spuitwerkzaamheden van het jaar zijn alweer begonnen in een aantal gewassen. Naast goede weersomstandigheden is ook de kwaliteit van het spuitwater van belang voor een effectieve bespuiting.

Analyseren spuitwater
Een hoge pH (>9) en hard water (ºDH>20) kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van gewasbeschermingsmiddelen. Water uit een bassin is zacht, maar kan bij hoge temperaturen (in de zomer) een hoge pH hebben. Dit wordt veroorzaakt door algengroei. Gebruik van bron- of leidingwater met een hoge hardheid wordt afgeraden. Laat bij twijfel het spuitwater vooraf analyseren of vraag bij het waterleidingbedrijf de hardheid op.

Let op met toevoegmiddelen
Toevoegmiddelen hebben alleen zin als het door de fabrikant van het gewasbeschermingsmiddel wordt aangeraden, of als u geen goede kwaliteit spuitwater ter beschikking heeft. Aan het gebruik van hulpstoffen kunnen overigens ook nadelen verbonden zijn. Zo bestaat soms een grotere kans op gewasschade bij toevoeging van hulpstoffen aan herbiciden, of juist een verminderde werking van het gewasbeschermingsmiddel.

Let dus op de kwaliteit van uw spuitwater voor een effectieve bespuiting. En voorkom een herhalingsbespuiting vanwege een slecht spuitresultaat. Dit beperkt ook het risico van middelen voor het grond- en oppervlaktewater.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.