Aardappelen: duurzame Phytophthorabestrijding

Op veel percelen komen de aardappelen boven. Start met de phytophthorabestrijding als de aardappelen 5 tot 10 cm groot zijn. Bescherm het gewas voordat er een regenperiode aankomt.

Spuit niet volgens de ‘kalender’. Maar bekijk steeds kritisch of een bespuiting kan worden uitgesteld. Bij een enkele infectieuze dag, gevolgd door dagen met veel zonlicht, krijgt de schimmel nog weinig kansen. Houd dan ruimere spuitintervallen aan. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld www.alphi.nl. Raadpleeg eenvoudige en geheel kosteloos een phytophthora waarschuwingssysteem. Doe hier uw voordeel mee!

In de eerste periode vanaf opkomst hebben onder andere de middelen Revus en Orvego een goede plaats. Dit zijn midden met een curatieve werking én een goede preventieve werking. De regenvastheid is goed, een meerwaarde bij beregenen. Mancozebhoudende middelen zoals Curzate, Valbon Acrobat DF hebben een hogere milieubelasting voor grondwater en zijn daarom niet gewenst. Deze zijn ook duidelijk minder regelvast.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.