Ervaringen met FarmDroid bij akkerbouwer Derks

Op 5 juni bezochten we vanuit Schoon Water voor Brabant het veld waar de FarmDroid van Joost Derks aan het werk is. Rond half mei zijn de suikerbieten door de FarmDroid gezaaid. “Normaal zaaien wij al vroeg suikerbieten vanaf eind februari, nu was het land lang veel te nat.” De FarmDroid kan door de relatieve lichtheid – 1000 kg – tijdens nattere omstandigheden sneller het land op dan reguliere zaai- en schoffelmachines.Echter:

“Voor de grond- en zaaibedbereiding hebben we gewone machinerie dus we moesten net als iedereen wachten.”

Aanwezigen discussiëren over of je ook daar in de toekomst robotica voor zou kunnen inzetten: Een AgXeed kan spitten met 8-10 km/uur en de 6000 kg gewicht zijn verdeeld over brede rupsbanden.

De FarmDroid vraagt echt een heel vlak land om goed te kunnen werken. Derks: “Met ploegen kregen we dat vorig jaar niet goed genoeg vlak en toen liep de machine te vaak vast. We moesten toen stoppen en zijn verdergegaan met een rotorwiedeg in combinatie met spuiten. Daarom hebben we dit jaar het veld met de spitmachine bewerkt voor een betere vlaklegging.” 

Demo FarmDroid bij Joost Derks gemist? Welkom in het veld!

Joost Derks is inspiratieboer voor Cosun: “Voor mij is dit een drukke tijd op het land en dat geldt voor mijn collega’s natuurlijk ook. Dus ik zeg tegen hen: voel je vrij om gewoon als het jou uitkomt even te gaan kijken bij het perceel waar de FarmDroid aan het werk is. De komende weken is dat nog op dit perceel https://boerenbunder.nl/report/51.62820,5.72170. Stuur me later deze zomer gerust een app om te vragen waar de machine dan is.”

Bieten zaaien in perfect verband

Over de zaaikwaliteit is Derks zeer te spreken: “De planten staan keurig in het verband met een zeer nauwkeurige GPS-afstelling. Dat is ook belangrijk want zo weet de FarmDroid ook meteen precies waar hij voor overige werkzaamheden moet zijn. Als ik alleen hoef te zaaien ermee kan ik meer dan 25 ha aan. Je zaait puur op elektra (zonnepanelen) en het apparaat is licht, dus minder bodemverdichting. Een evt. verstopping in de zaaisleufjes lost ie zelf op door met een hamertje te tikken bij 15 missers.” Het nadeel is dat een FarmDroid alleen recht rijdt. “Dus we hebben een akkerrand aangehouden om het perceel recht te trekken. Voor kleine, scheve percelen is hij niet geschikt. En hij houdt altijd een 1,5 m brede kopakker aan door het vooruitsteken van de GPS unit.”

Schoffelen en spotsprayen

Sinds het zaaien, is de FarmDroid al 2x door het 8 ha bieten gegaan om te schoffelen. “Hoewel de FarmDroid precies om de plantjes heen kan schoffelen, hebben we er nu voor gekozen om hem alleen tussen de rijen te laten schoffelen, omdat hij dan in 3 dagen rond is. Ander gaat hij maar half zo snel en dan waren we bang achterop te raken. Bovendien mis je ook steeds een klein stukje dicht tegen het gewas aan. We hebben er nu voor gekozen om het spotspray-element wat op de FarmDroid zit, te gebruiken om een gecombineerde luis- en onkruidbestrijding uit te voeren in de rijen. Door de combinatie kiezen we voor een bandbespuiting van 7 cm breed. Hiermee hebben we 84% reductie van middel t.o.v een volveldse bespuiting. Je kan nog meer reduceren als je alleen op de plant luizen- of schimmelbestrijding zou uitvoeren. Maar je moet blijven opletten of je dan de juiste capaciteit nog haalt.”

Over die capaciteit zegt Derks: “Om de bieten te schoffelen kan je met één FarmDroid 20-25 ha behappen, al geeft wisselen van perceel altijd extra werk. Voor cichorei zou ik echt op minder hectares gaan zitten. En we hebben er dus ook een spotsprayer onder gehangen die op dezelfde GPS werkt om bedrijfszekerder te zijn. Want let op: je kan niet even met de veldspuit of een gewone schoffel erdoor, want dan werkt de FarmDroid niet meer. Die heeft dan te veel last van de rijsporen.”
Wel hoopt hij in een ‘normaal’ jaar, de FarmDroid zodra de bieten en cichorei gesloten zijn, nog te kunnen gebruiken in een late teelt van bijvoorbeeld wortelen.

Toekomst?

Zoals Derks zegt: “Het is geen oplossing voor al onze problemen en het kost me nu nog best een hoop extra tijd om er mee te leren werken, maar het voelt goed om stappen te zetten richting minder chemiegebruik.” Een andere jonge agrariër uit de buurt, zelf afgestudeerd aan de Technisch Universiteit op robotica:

“Ik ben ervan overtuigd dat de capaciteit van dit soort toepassingen, binnen een paar jaar flink omhoog gaat door doorontwikkeling van de software”.

Tekst: Jenneke van Vliet, CLM.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.