Schoon Water tip: Buxusmot bestrijden met sluipwespen

In april 2024 is Kwekerij Ton Manders in Gemert, samen met Bioline gestart met een demo ‘bestrijding buxusmot met sluipwespen’. Het doel van de demo is het demonstreren van een geïntegreerde bestrijding van de buxusmot met de inzet van de biologische bestrijder Trichogramma cordubensis als basis. Middels een volgende tip in het verloop van het groeiseizoen, wordt u op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen. Dit om de bestrijding van de Buxusmot middels sluipwespen van Bioline goed te communiceren met alle geïnteresseerde kweker. Meer informatie is ook te vinden op: schoon-water.nl/demovelden/

Buxusmot schade
Schade aan de planten ontstaat door vraat van de overwinterende rupsen en door de rupsen van de eerste en tweede generatie. De motten leven circa 8 dagen. De cyclus duurt 26 dagen bij 20°C. De overwintering vindt plaats in de cocons. Het verpoppen duurt ongeveer twee weken.

Inzet Trichogramma cordubensis (sluipwesp)
Als biologische bestrijders voor de Buxusmot zal worden gewerkt met de sluipwesp Trichogramma cordubensis, productnaam Tricholine Buxus. Trichogramma zijn kleine sluipwespen die de eitjes van motten en vlinders kunnen aanprikken. Bij het aanprikken leggen de Trichogramma sluipwespen een sluipwespen-ei in de buxusmot-eitjes.

Het sluipwespen-ei komt uit en de sluipwesp-larven eten de buxusmot-eitjes van binnenuit leeg. Hierdoor kunnen er geen rupsen meer uitkomen.

Tricholine dispensers
De proef vindt plaats op een oppervlakte van circa 3000m2. Er worden drie vluchten van de buxusmot verwacht, waardoor Tricholine Buxus driemaal uitgezet wordt.

De afstand tussen de verschillende uitzetpunten mag max. 10m zijn. Vanuit de dispensers kunnen de sluipwespen effectief 5m afleggen. In veel gevallen zit de meeste plaagdruk rond de perceelgrens. Er kan worden gekozen om hier extra dispensers in te zetten, zie de voorbeeld plattegrond hiernaast.

Uitzetten Tricholine Buxus
De inzet van Tricholine Buxus is op basis van historische gegevens en monitoring met feromoonvallen. Bij het vangen van de eerste buxusmotjes, zijn de eerste dispensers uitgezet. De ei-afzetting van de sluipwespen vindt dan plaats. De dispensers werken 14 dagen. In het overzicht in de Mortel hieronder vindt komend groeiseizoen links van het pad een chemische bestrijding plaats.

Op donderdag 6 juni zijn de eerste motjes zijn waargenomen in de feromoonvallen (zie foto). Op deze dag zijn ook de eerste dispensers uitgehangen door de firma Bioline in samenwerking met kweker en Delphy, team boomteelt. Op onderstaande foto staan de dispensers afgebeeld die volgens het bovenstaande patroon in het demoveld zijn uitgehangen.

De Tricholine dispensers zijn te zien op de foto hiernaast. Uit de dispensers komen gedurende 14 dagen sluipwespen uit die op zoek gaan naar eitjes van de Buxusmot. Op het moment dat de volgende vlucht zich aandient wordt de 2e zending met dispensers in het gewas gehangen. Dit is afhankelijk van de temperaturen in het seizoen en daarmee de snelheid van de plaag ontwikkeling.

Gedurende het groeiseizoen wordt de infectiedruk en vraatschade vastgelegd middels waarnemingen en foto’s.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.