Schoon Water tip: Kruidenrijk grasland onderhouden

Steeds vaker wordt er kruidenrijk grasland ingezaaid. Kruiden bieden meerdere voordelen voor het grasland, zoals:

  • Het grasland is droogtetoleranter
  • De kruiden zorgen voor een hoger ruweiwitgehalte in het rantsoen
  • Met vlinderbloemige kruiden is er minder (kunst)mest nodig
  • Het kan leiden tot hogere melkproductie en hogere gezondheid van koeien

Echter, vergt de aanleg en het onderhoud van kruidenrijk grasland wel wat extra aandacht. Daarom heeft K&G advies, onderstaande tabel opgesteld. Dit geeft een overzicht van wat wel en wat niet te doen bij normaal vs. kruidenrijk grasland.

In de tabel hieronder is een voorbeeld van een vers grasanalyse (08-2021) weergegeven voor een graskruidenperceel. Dit geeft een beeld van de voedingswaarden die in kruiden, graskruiden en gras zitten.

Aan de rechterkant van de tabel staan de streefwaarden. De witte cellen zitten binnen dit streeftraject, de oranje cellen erboven en de blauwe eronder. De groene cellen geven de VEM-correctie weer. De VEM van kruidenrijk gras wordt lager ingeschat dan dat die in werkelijkheid is. Dat komt doordat er relatief veel mineralen en sporenelementen in kruidenrijk gras zitten. Het gehalte ‘ruw as’ is door het hoge mineralengehalte ook hoog. De VEM moet daarvoor dus worden gecorrigeerd, voor het ‘ruw as’ > 100.

Dit bericht is geplaatst in Grasland, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.