Schoon Water Proef: Plantversterkers en biologische middelen tegen echte meeldauw in de boomkwekerij

Van juli tot en met september is er een proef uitgevoerd om echte meeldauw te onderdrukken middels plantversterkers in Laurieren. Deze proef is in de praktijk uitgevoerd bij een boomkweker in Brabant. Op onderstaande foto’s staan de resultaten afgebeeld.

Om de proef schoon te starten zijn de Laurieren begin juli 1x afgespoten met Topaz. Daarna zijn de planten 6x om de ongeveer 14 dagen gespoten met de middelen die te zien zijn op onderstaande foto. De infectiedruk van de objecten is ook af te lezen op deze foto, die gaat van 0 tot en met 14.

Onbehandeld zit vol meeldauw (1e object), de infectiedruk is hier 14. De behandelingen met bladzwavel (laatste twee objecten) geven de laagste infectiedruk van 8 en 6.

Het helemaal schoonhouden van echte meeldauw lukt echter niet met deze middelen. De meeldauw is met 4 ltr bladzwavel met 50% voorkomen. Dit geeft wel een groot verschil met onbehandeld en kan zeker een meerwaarde zijn voor de meeldauw bestrijding in de toekomst. Je mag deze middelen niet vergelijken met chemische gewasbescherming.

De planten zijn gedurende de proef beoordeeld op de stand van de groeitoppen, infectie meeldauw, kleur gewas en groeigewas. De gewasstand is afgebeeld op de onderstaande foto.

De gewasstand van object onbehandeld is het slechtste. Alle groeikoppen zaten vol meeldauw. Naast de behandeling van bladzwavel gaf de behandeling met Taegro en Hicure ook een vrij goede gewasstand.

Door planten regelmatig preventief te spuiten met bladmeststoffen worden planten weerbaarder. Weerbare planten hebben een lagere schimmeldruk. Dat is ook bij deze proef weer naar boven gekomen. Bladmeststoffen dienen rijk te zijn aan o.a. aminozuur, calcium, silicium, spoorelementen en zwavel.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.