Schoon Water tip: Toepassing MH in consumptieaardappelen

Veel aardappelpercelen zijn al behoorlijk ver qua gewasontwikkeling. Op deze percelen is het dan ook tijd voor de toepassing van MH voor kiemremming. De afgelopen periode is het droog en zonnig. Ook de komende twee weken wordt het veel te warm én te droog voor een goede toepassing. Het advies is daarom dan ook te wachten met het uitvoeren van een MH toepassing tot de (weers)omstandigheden beter zijn. 

Het moment van toepassing MH is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Bij droogtestress wordt er onvoldoende MH opgenomen door het gewas.
  • Bij toepassing moet het gewas vitaal zijn, goed groeien en voldoende groen blad hebben. Dan wordt de actieve stof goed opgenomen. Verdere eisen zijn: een hoge RV, temperatuur onder de 25°C en tenminste 10 uur na toepassing geen neerslag en/of beregening.
  • Meer dan 80% van de knollen moet minimaal 35mm groot zijn. Vanaf dat moment zullen de knollen volledig ontwikkelen én is er geen risico op opbrengstderving. Rooi per perceel op enkele plekken een aantal planten op om het juiste toepassingsmoment te bepalen.
  • Het gewas moet na toepassing nog minstens 3 tot 5 weken vitaal blijven. Deze periode is nodig om voldoende actieve stof naar te knollen te kunnen transporteren. Wanneer de aardappelen eerder afsterven, leert de ervaring, is de effectiviteit van kiemremming in vooral de kleinere knollen onvoldoende.

Voldoet het gewas aan bovenstaande voorwaarden? Kies dan voor 5 kg Royal MH of 11 ltr Crown MH per hectare. Spuit met 500 tot 600 ltr water/ha en gebruik geen uitvloeier. De toepassing heeft een nevenwerking tegen doorwas.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.