Schoon Water tip: Uitstellen Phytophthora bestrijding

De afgelopen periode is het droog en zonnig. De voorspelling van de komende twee weken zal niet anders worden. Deze periode is het dan ook belangrijk om goed na te denken over de toepassing van bepaalde middelen. Zo is het nu niet zinvol om MH toe te passen voor de kiemremming in aardappelpercelen (zie teelttip (toepassing MH in consumptieaardappelen). Net als het uitvoeren van een bespuiting voor Phytophthora.

Weinig infectiekansen voor Phytophthora momenteel
Diverse BOS-systemen (beslissingsondersteunende systemen) gaven voor afgelopen weekend en begin van deze week aan dat er een kans op infectie is geweest. De meeste percelen zijn echter goed beschermd met o.a. Zorvec. In een droge periode zoals nu zijn er weinig infectiekansen voor Phytophthora. Het advies is daarom uw komende bespuiting uit te stellen en hiermee het interval te verruimen. Dit geldt voor de percelen waar op dit moment geen Phytophthora voorkomt.

Aardappelen in bloeiGeen opbouw Phytophthoramiddel in droge periode
Met deze droge weersomstandigheden heeft doorspuiten in een wekelijks schema heeft geen zin. Er vindt namelijk geen opbouw van bescherming plaats, zoals soms beweerd wordt. Door PPO is onderzoek gedaan naar de opbouw van middelen in de plant. Hieruit is gebleken dat deze opbouw van middelen niet plaatsvindt. De mate van bescherming van de plant aan het begin van een nattere periode hangt af van de laatste bespuiting voorafgaand aan de daadwerkelijke infectie. Ben/blijf echter wel alert op verandering van weer. Zodra neerslag van betekenis wordt verwacht, dient u de aardappelen weer van voldoende te bescherming te voorzien.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, phytophthora, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.