Schoon Water tip: Aandacht voor Alternaria in aardappelen

De gewassen hebben dit jaar een vroege ontwikkeling, waardoor ze sneller verouderen. Dit betekent ook een eerdere bestrijding van Alternaria. Vanwege de droge omstandigheden is de infectiedruk op dit moment echter laag. Alternaria heeft vochtige omstandigheden nodig. Let daarom de komende dagen goed op.

Eerste vlekjes van Alternaria zichtbaar

Aardappel opbrengst
Alternaria kan veel opbrengst kosten, door een te vroege afsterving van het gewas. Bovendien bestaat de kans op een lager onderwatergewicht. Er bestaan grote verschillen tussen rassen in gevoeligheid voor Alternaria. Gevoelige rassen zijn o.a.: Innovator, Fontane en Markies.

Zorg voor een gezond gewas
De beste preventieve bestrijding is een gezond en vitaal gewas. Een aardappel gewas wordt vooral gevoelig wanneer het verouderd. Een tijdige beregening in de komende warme periode is daarom erg belangrijk. Met dit warme, droge weer is de infectiedruk laag. Ons advies: wacht tot minimaal na de bloei met een bespuiting of voorafgaand aan een weersverandering naar vochtiger weer. Dit bespaart middelen én in de portemonnee. Bovendien draagt dit bij aan schoner oppervlakte- en grondwater.

Schade bij ernstige aantasting van Alternaria

Bij vochtige omstandigheden
Slaat het weer om, dan dient Alternaria preventief bestreden te worden. Gebruik hierbij de milieubelastingskaart. Dit kan met middelen als Propulse (0,4 ltr), Narita (0,5 ltr), Vendetta (0,5 ltr) of Carial Star (0,6 ltr).  Narita is niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden. Pas de middelen 1x per 2 weken toe, toegevoegd aan de Phytophthora bestrijding. Afwisseling van de middelen kan. Start bijvoorbeeld met Narita of Carial Star, gevolgd door Propulse. Propulse mag max. 50% van de toepassing uitmaken van de bestrijding van Alternaria. Dus bij 2 toepassing ook minimaal 2 toepassingen van andere middelen.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.