(7) Machine van de week: Autonoom zaaien en schoffelen met de FarmDroid FD20

Nummer 7 uit deze reeks is Deense FarmDroid. In Europa werken al meer dan 100 van deze volledig elektrische veldrobots. In Nederland start Sensus met de FarmDroid in de cichorei- en bietenteelt. De FarmDroid is een innovatief systeem waarbij start van de teelt en de onkruidbestrijding in één machine worden gecombineerd. Hierdoor worden een hoop afstemmingsproblemen voorkomen. Het motto van FarmDroid is dan ook: “If we can seed it, we can weed it.”

Nauwkeurig schoffelen
De FarmDroid gaat autonoom te werk en rijdt over het perceel met behulp van gps en een rtk-station. De robot zaait in een vooraf vastgesteld rasterpatroon en onthoudt de gezaaide plantposities. Na het zaaien worden de zaaiunits omgewisseld voor kleine gestuurde schoffelmessen in de rij. De onthouden plantposities, gebruikt de FarmDroid vervolgens om een nauwkeurige onkruidbestrijding in de rij toe te passen. De machine heeft hierdoor geen camera nodig en kan bovendien al onkruid wieden voor opkomst van het gewas.

Opladen met zonne-energie
De FarmDroid is een lichte veldrobot van slechts 900 kg, wordt elektrisch aangedreven met behulp van een accu die opgeladen wordt door zonne-energie. Dit zorgt ervoor dat de robot niet op een externe locatie bijgeladen hoeft te worden. De robot kan gewoon op het perceel blijven staan.

Eigenschappen
De machine heeft een werkbreedte van 3 m en een instelbare rijafstand van 22,5-75 cm. De robot is niet snel, met een werksnelheid van ongeveer 800 m/uur. De capaciteit is ongeveer 20 ha, rekening houdend met minder beschikbare uren door onvoldoende goed weer. De FarmDroid is o.a. te gebruiken in: suikerbieten, uien, voederbieten, cichorei, spinazie en koolzaad. De robot kost ongeveer €75.000,-.

Zie ook een filmpje van de FarmDroid FD20: https://youtu.be/FJGzlmxpRWY

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.