(6) Machine van de week: Ontwikkeling van Trabotyx

Nummer 6 uit deze reeks is de, nog in ontwikkeling zijnde, Trabotyx uit het Nederlandse Brabant. Deze kleine onkruidwiedrobot werd afgelopen seizoen al getest op de akkers van boeren in Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard. In eerste instantie is deze robot geschikt voor een toepassing in de wortelteelt, dit zal later uitgebreid worden naar andere vollegrondsgroenten. Gezien de afmetingen zal de machine in een later stadium ook geschikt te maken zijn voor de boomteelt, bijvoorbeeld over één bed van 1,5 m.

Nauwkeurig schoffelen
De Trabotyx wordt een autonome robot die werkt met behulp van camera’s. De robot ‘herkent’ het onkruid en moet dit vervolgens omzetten naar een coördinaat voor de vervolgacties. De Trabotyx kan zowel in als tussen de rij schoffelen, binnen 1-5 cm rondom de plant. Uiteindelijk komt er ook een achteruitcamera op. Deze ‘controleert’ als het ware of het schoffelen correct is uitgevoerd.

Trabotyx prototype

Toekomstplannen
De onkruidwiedrobot werkt op een batterij, die makkelijk te vervangen is. Daardoor is deze machine in principe 7 dagen in de week inzetbaar. De Trabotyx zal het werk van vier mensen vervangen. Daarnaast zal de inzet van de Trabotyx uiteindelijk moeten leiden tot een kostenbesparing van 25%.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.