(5) Machine van de week: Schoffelen met Garford

Nummer 5 uit deze reeks is de Garford Robocrop InRow Weeder van de Engelse fabrikant Garford. Dit is een camera en GPS gestuurde schoffelmachine voor zowel in als tussen de rijen. De robot is goed toepasbaar in intensieve vollegrondsteelten. Bij deze schoffelmachine is nauwkeurig planten heel belangrijk. Naast de InRow Weeder maakt Garford nog verschillende andere camera gestuurde schoffels.

De halvemaanvormige schoffels en de side shift van het Garford schoffelsysteem.

Uniek camerasysteem
Bij de Garford schoffels detecteert de camera de rijen en zorgt voor een zijdelinkse besturen van de schoffelbalk (de Side Shift). De InRow Weeder gebruikt de camerabeelden bovendien ook nog om de roterende halvemaanvormige schoffels precies om de planten heen te sturen. Hier is dat ook te zien. Het is wel heel belangrijk om hierbij nauwkeurig te werken, zowel de rijen als de planten in de rij dienen precies geplant te worden. Door nauwkeurig te planten, kan deze machine met een nauwkeurigheid van 1 cm schoffelen.

De Garford schoffelrobot.

Snelheid
In ideale omstandigheden schoffelt de Garford machine met 6 km/u. Dat betekent dat er 1,5 ha/uur geschoffeld wordt, waarbij de nauwkeurigheid van het schoffelen zeer hoog is. De schoffelmachine werkt met name goed tegen kleine onkruiden, tot een onkruidreductie van 98,5%. Op deze manier kan er flink bespaard worden op handwied uren.

Eigenschappen
De machine zelf is 3 m breed, heeft een rijafstand van 47 cm en kan makkelijk ingesteld worden op verschillende gewasafstanden. Daarnaast detecteren de camera’s zowel groen als roodbladig gewas. Het is dus geen probleem om de machine in verschillende gewassen toe te passen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.