(1) Machine van de week: Robot One

Robots krijgen steeds meer bekendheid, ook in de landbouw. We hebben het afgelopen jaar verscheidene bijeenkomsten gehad waarin robotisering naar voren kwam. Om de verschillende robots nog meer onder de aandacht te brengen, benoemen we elke week één machine tot: robot van de week. De eerste robot van deze reeks is de Robot One van Pixelfarming Robotics. De Robot One volledig elektrisch aangedreven lichte landbouwrobot om autonoom onkruid te bestrijden.  Deze 3,5 meter brede robot is uitgerust met 2 rijen van 5 robotarmen. Hier kunnen verschillende gereedschappen op gezet worden, zoals een schoffel, cultivator of eg.

De voorste vijf armen van de Robot One. Ze kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen en hier kunnen verschillende gereedschappen op gevestigd worden.

Onkruidbestrijding zonder middelen
De robot is ontwikkeld om gewasbeschermingsmiddelen te vervangen en is nu nog vooral interessant voor biologische bedrijven. De Robot One kan ingezet worden in meer dan 40 teelten, waaronder suikerbieten, wortelen, spinazie en sperziebonen. De 10 armen en de gereedschappen zijn verstelbaar. Voor verschillende gewassen is het dus mogelijk om dit in hoogte aan te passen. De machine kan o.a. schoffelen, onkruid laseren (koken), onkruid uit de grond trekken of in de grond drukken. Zie hier ook een filmpje van de Robot One.

Camera en dataverwerking
De robot rijdt op GPS door het veld, waarbij het van belang is om goede data en kaarten van de percelen te hebben. Vaste rijpaden en het precies planten van gewassen helpen bij het verhogen van de effectiviteit van de onkruidbestrijding. Hij gebruikt 3D camera’s en sensoren om data te verzamelen en op de juiste plaats de juiste handeling uit te voeren. Er is een onlinesysteem in ontwikkeling om de robot onkruidherkenning te leren. Zie hier een filmpje met meer uitleg hierover. 

Lichtgewicht op het land
De robot weegt slechts 1100 kg, waardoor de bodem gespaard wordt. Zeker in combinatie met de brede banden met grof profiel. Schoffelend kan een enkele machine naar verwachting ongeveer 50 ha land bijhouden. Dit gebeurt met een snelheid van 1 ha/uur. De prijsindicatie van de robot is ongeveer €185.000,-.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.