Schoon Water tip: Bodem bekalken? Nu is het moment!

Het najaar is het moment om de pH-waarde van uw percelen te controleren en eventueel te bekalken voor een betere bodem. Dit zorgt in het voorjaar voor een snelle en goede start met een gezonder opkomend gewas.

Actie bij kalkbehoeftige gewassen
Onderneem nu actie voor percelen van kalkbehoeftige gewassen (o.a. suikerbieten, gerst, cichorei en maïs) waarbij de gemeten pH-waarde lager is dan 5,2. Doordat de pH-waarde van uw perceel in het voorjaar op orde is, zal het gewas zich sneller en beter ontwikkelen. Een extra onkruidbestrijding (bij stagnerend gewas) kan dan wellicht achterwege gelaten worden.

Verschillen binnen een perceel
In de praktijk blijkt dat er binnen een perceel grote verschillen in pH-waarden voorkomen. Bij een pH-waarde van 5,0 kunnen er ook gedeelten zijn met een veel lagere pH-waarde. Neem bij oude monsters ook de pH-daling mee van de jaren na bemonstering.

Magnesium toestand?
Hebben percelen ook een lage magnesium toestand (Mg lager dan 70)? Dan is bekalken in het najaar met een magnesiumhoudende poederkalkmeststof de goedkoopste oplossing om het magnesiumgetal te repareren. Let op: magnesiumhoudende kalkmeststoffen moeten in het najaar gegeven worden in verband met de tragere werking van de kalk.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.