Schoon Water tip: Luizen en gerstevergelingsvirus in wintergranen

Door het warme weer zijn er op dit moment vliegende bladluizen. Blijf de percelen met wintertarwe en wintergerstgoed controleren met de huidige temperaturen in verband met bladluizen en gerstevergelingsvirus. Dit virus kan naar percelen wintergraan worden overgedragen door bladluizen.

WintertarweControleer percelen met wintergranen
Vooral naast erfbeplanting, percelen met graanopslag, dijken, vanuit maïspercelen of vanuit een slootkant. Via deze kritische plekken komen besmette luizen vaak het perceel op. Controleer uw gewas dus zeker op deze plekken. Voer vervolgens alleen een bespuiting uit bij het vinden van luizen in het gewas. Geen luizen gevonden? Dan hoeft er dus niet gespoten te worden. Dit voorkomt onnodig middelengebruik en dat is beter voor het milieu en het grond- en oppervlaktewater!

Hoge luizendruk?
Wanneer er sprake is van een zware luisbezetting, kan een bespuiting uitgevoerd worden. Voor wintergerst is dit bij het aantreffen van de eerste luizen. Voor wintertarwe is dit bij het aantreffen van luizen op verschillende plekken in de buurt bovenstaande kritische plekken.

Bestrijding
Dit kan met 0,14 kg Teppeki (€28) of een pyrethroïde (ca €8). Deze bespuiting kan apart worden uitgevoerd of gecombineerd worden met de onkruidbestrijding na opkomst (let hierbij op voldoende bodemvocht voor een goede werking). Beide middelen zijn qua milieubelastingspunten gunstig, maar Teppeki is daarnaast ook minder schadelijk voor nuttige organismen. Dus gebruik liever Teppeki dan een pyrethroide, als er veel luizen voorkomen. Let op: 0,15 ltr Calypso/Bariard is alleen toegelaten tegen kevers.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.