Schoon Water voor Brabant rapportage 2019

Schoon Water voor Brabant, rapportage 2019, voorkaftResultaten Schoon Water 2019
In de rapportage Schoon Water voor Brabant 2019 leest u alle projectresultaten. Waar is de milieubelasting gedaald en waar gestegen? En hoeveel is de daling en de stijging, in welke gewassen? En wat zijn de projectresultaten buiten de landbouw: van sport- en golfvelden bijvoorbeeld en het onderhoud van de publieke ruimte van de deelnemende gemeenten? U leest alle details in het rapport.

Alle projectresultaten beschrijven we op basis van gebruiksgegevens van honderden agrariërs, loonwerkers en gemeenten. Het is jaarlijks een enorme klus om die te verzamelen en te verwerken, omdat in Nederland gebruikers nog niet verplicht zijn om een digitale registratie bij te houden en deze te delen. Het loont wel de moeite, want door het verzamelen van deze informatie, beschikt het programma Schoon Water voor Brabant immiddels over een unieke database: een betrouwbaar inzicht in de milieubelasting van jaar tot jaar, waarbij de anonimiteit is gewaarborgd. Nu nog de stap naar digitalisering.

Landbouw
Binnen Schoon Water daalt de milieubelasting voor grond- en oppervlaktewater in 2019 bij de meeste gewassen, of deze blijft gelijk, ten opzichte van voorgaande jaren, zowel binnen als buiten de grondwaterbeschermingsgebieden. Een duidelijke verbetering is zichtbaar in de teelt van mais, aardappel en prei. Alleen de milieubelasting van het grondwater in de boomteelt stijgt. De milieubelasting in de aspergeteelt was in 2018 extreem laag (vanwege weersomstandigheden) en in 2019 weer conform de dalende lijn in voorgaande jaren. In grondwaterbeschermingsgebied Gilzerbaan zien we een verlaging van de milieubelasting ten opzichte van 2018, het eerste jaar van het project daar.

Sport- en golfvelden
Schoon Water gemeenten liepen al voorop in het chemievrij beheer van verhardingen en openbaar groen. Dit wordt nu geborgd door een landelijk verbod op gebruik van bestrijdingsmiddelen op deze terreinen. Inmiddels lopen ook diverse sportverenigingen in Brabant vooruit op de Green Deals en mogelijk wetgeving, door hun sport- en golfvelden chemievrij te beheren. Op golfvelden is de bestrijding van schimmels nog wel een uitdaging.

Lees en of download Schoon Water voor Brabant, rapportage 2019 (pdf)

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Bewoners, Gemeenten, Maatregelen, Resultaten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.