Schoon Water tip: Schimmeldruk in prei met herfstweer

De huidige temperaturen in combinatie met de nodige regen is gunstig voor de doorgroei van prei. De (harde) wind kan echter wel voor wat haarscheurtjes zorgen in de bladeren. Bovendien droogt het gewas in deze periode minder snel op. Dit zorgt er dan ook voor dat de schimmeldruk in deze tijd altijd wat hoger is.

Roest preventief bestrijden
Tijdens deze omstandigheden kan met name roest voor grote problemen zorgen. Los van ras-gevoeligheid is het belangrijk om preventief roest te bestrijden. Roest is een taaie ziekte die lastig weg te krijgen is. Tijdig ingrijpen is dan ook noodzakelijk om een hoop groeiremming te voorkomen.

Hiervoor kan het best gekozen worden voor het middel Rudis, dit middel geeft het beste resultaat en is beter voor het milieu in vergelijking met andere middelen. Amistar Top is ook effectief, maar mag niet gebruikt worden in grondwaterbeschermingsgebieden en is minder milieuvriendelijk.

Roesthoopjes op een preiblad

Papiervlekken
Papiervlekken komen de laatste jaren minder voor, dit komt mede dankzij de inzet van strobiruline houdende middelen.

Regelmatige controle
Het is belangrijk dat u het gewas blijft controleren op uitbreiding van een schimmelziekte. In dit jaargetij kan de schimmelpopulatie snel toenemen, terwijl de groeisnelheid van de prei juist af gaat nemen. Door het goed in de gaten houden van de schimmeldruk, voorkom je onnodig gebruik van middelen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.