Schoon Water tip: Systeemaanpak mechanische onkruidbestrijding

Robotisering van mechanische onkruidbestrijding staat volop in de belangstelling. Belangrijk daarbij is een nauwkeurige aanpak van de teelt. Aandachtspunten zijn: een vlak plantbed, net en recht plantwerk, nauwkeurige rijafstanden, rechte rijen en aansluitrijen op exact de juiste afstand. Wanneer de maatvoering op het veld nauwkeurig is, dan wordt de inzetbaarheid van autonome onkruidrobots veel gemakkelijk. 

Specifieke kennis en vaardigheden
Een mechanische aanpak vraagt specifieke kennis en vaardigheden op het bedrijf. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk ook het personeel te betrekken bij deze nieuwe ontwikkelingen. Mechanische onkruidbestrijding vraagt tijd, kennis en er is een grote weersafhankelijkheid. Bij het meest optimale weer moet het gebeuren. Dan is het belangrijk dat meerdere personen binnen het bedrijf de bewerkingen uit kunnen voeren.

De compacte, zelfrijdende schoffelrobot Oz van Naïo Technologies ingezet voor de mechanische onkruidbestrijding.

Concentratie en stuurmanskunsten
Nauwkeurig schoffelen bijvoorbeeld vraagt veel concentratie en stuurmanskunst die je moet gaan beheersen.  Zorg voor voldoende kennis en ervaring. Mede omdat er in de vakantieperiode ook onkruidbestrijdingen uitgevoerd moeten worden. En bovendien is het handig om inspannend trekkerwerk af te kunnen wisselen onder elkaar.

Bij verdere automatisering wordt het belangrijk dat meerdere personen overweg kunnen met instelling en bediening van de apparatuur. Maak het systeem niet te kwetsbaar en afhankelijk van enkele personen.

Grote schoffelbalk met schoffels en torsiewieders. Voor sturing in grotere planten zijn de schoffels voorzien van gewasgeleiding.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Loonwerkers, Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.