Schoon Water tip: Voorkom vorstschade door boomteelt gewassen nu voldoende af te harden

Door regelmatige neerslag in september en oktober zien we veel late groei. Het is belangrijk om bladhoudende boomkwekerij gewassen in het najaar goed te laten afharden. Zo voorkom je vorstproblemen in najaar en de winter.

Bij deze laurieren met veel jong schot is goed afharden nu zeer belangrijk.

Het goed afharden van deze gewassen kan door: de planten rond te steken of het spuiten van bladvoedingen. Dit is helemaal belangrijk voor gevoelige gewassen. Dit zijn o.a. Prunus lauroserasus, Photinia, Lucitanica en Osmanthus soorten.

Rondsteken
Leverbare planten kunnen nu, na de regen, goed worden rond gestoken. De groei wordt dan stilgezet en de planten steken dan hun energie in de ontwikkeling van nieuwe kiemwortels. Komende week wordt er regelmatig neerslag voorspeld wat gunstig is voor deze teelthandeling.

Bladvoedingen
De bladhoudende gewassen die nog niet rond gestoken worden, kunnen worden afgehard met bladvoedingen. Spuit dan om de 7 dagen in oktober met; 2 ltr Biozwavel, 2 ltr koper, en 7,5 kg Bitterzout per ha. Deze combinatie aan bladvoedingen werkt prima en is goedkoop.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.