Schoon Water tip: Druppelirrigatie vaste planten

Het komt steeds vaker voor dat we in Nederland last hebben van droogte: het weer is dan zonnig met een sterk uitdrogende wind. Zeker in bepaalde delen van het land kan men hierdoor verrast worden. Daarnaast gaat het steeds vaker over het zuinig omgaan met water. Druppelirrigatie kan bij beide items helpen.

Voordelen druppelirrigatie
De ervaring is dat druppelirrigatie meer rust geeft. In tegenstelling tot iedere keer de haspels uittrekken, de buizen verplaatsen of de sproeiers verzetten en dan nog niet het optimale eruit kunnen halen. Met behulp van druppel-irrigatie en eventueel sensoren kan er op tijd en op de juiste plaats geïrrigeerd worden. Daarnaast heeft men ook de mogelijkheid om sneller bij te sturen middels meststoffen, wat ook past in de doelstelling van duurzaam telen.

Proefresultaten
Uit proeven blijkt dat druppelirrigatie een groei verbetering geeft van circa 10-20 cm in lengte (heesters). Daarnaast zal er minder ziekte- en onkruiddruk zijn (zoals Botrytis in pioenen) door droogtestress. Er wordt minder water verbruikt en zoals het er nu naar uit ziet een derde minder meststoffen. Er is dus meer groeiwinst en een efficiënte waterbenutting. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de af- en uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen van het gewas en naar de ondergrond.

Nadelen druppelirrigatie
Nadelen van druppelslangen, zoals we die nu weten, zijn lastig en kwetsbaar in gebruik. Daarnaast liggen de kosten wat hoger. De slangen kunnen tussen het gewas gelegd worden, maar we zien ook steeds meer dat ze in de bedden bij de wortelstokken worden gelegd, bij deze techniek heeft men ook geen last van konijnen of hazen.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.