Elektrische schoffeltrekker inzetten voor mechanische onkruidbestrijding

De Werkgroep Mechanische Onkruidbestrijding van Treeport Zundert heeft binnen het project Schoon Water voor Brabant op 8 september een demonstratie gehouden bij boomkwekerij Verpaalen – Herijgers.  Er is gedemonstreerd met een prototype van de volledig elektrisch aangedreven schoffeltrekker van Elatec.

Elektrische schoffeltrekker
Deze kleine trekker met de schoffelbalk tussen de wielen heeft een laag eigen gewicht van 800 kg.  Het vermogen van de trekker is vergelijkbaar met ongeveer 25 pk conventionele aandrijving. Dankzij een actief differentieel is de draaicirkel 6,5 meter. Ook alle heffuncties zijn elektrisch waardoor er ook hydrauliek aanwezig hoeft te zijn.

Op de schoffeltrekker is geen stuur aanwezig, maar een joystick. Diverse aanwezigen hebben ook een stukje gereden, dat was goed te doen, maar wel even wennen. Er werd op het veld ook volop gediscussieerd over autonome toepassing in de toekomst. Grote voordelen zijn het lage gewicht en het totaal afwezig zijn van geluid.

3-beds wiedeg
Er is ook gedemonstreerd door Verpaalen met de 3-beds wiedeg van Treffler. De teler gebruikt deze wiedeg regelmatig op de bedden met eenjarige heesters van uitgeplant stek. Bijzonder van deze wiedeg is de verstelling van de agressiviteit van de tanden.

Voordelen van de wiedeg is de grote capaciteit en de mogelijkheid tot aanpassing werking aan gevoeligheid gewas.

 

GPS-gestuurde schoffel
Te zien was ook de GPS-gestuurde schoffel van Lodders Boomkwekerijen. Deze schoffel hangt in een gestuurde bok achter de trekker. In de hefinrichting van de trekker hangt deze zware constructie die GPS-gestuurd hydraulisch zijdelinks kan bewegen. Aan deze constructie hangt de schoffelbalk.

Het doel van deze schoffel is nauwkeuriger te kunnen schoffelen.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Persberichten, Resultaten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.