Demonstratie mechanische onkruidbestrijding

Binnen het project Schoon Water voor Brabant is op 9 september een demonstratie gehouden bij Marcel Michels Boomkwekerij.  Er is gedemonstreerd met een aantal elektrisch aangedreven machines voor de mechanische onkruidbestrijding. Het voordeel van elektrische machines is dat ze nauwelijks geluid produceren en ze bovendien lichter zijn dan de huidige machines.

Robot Oz van Naïo

Robot Oz van Naïo
Een praktijkrijpe noviteit was de robot Oz van Naïo. De Oz is een klein elektrisch vierwiel-aangedreven voertuig (150 kg) dat autonoom onkruidbestrijding tussen de rijen kan uitvoeren. Het voertuig is 45 cm breed en 1 meter lang. De machine kan ook lichte transportwerkzaamheden uitvoeren en is voorzien van schrankbesturing.

Grote schoffelbalk

De Oz kan worden toegepast in gewasrijen vanaf 65 cm. De robot kan tot 8 uur schoffelen met één acculading. De robot is voorzien van 2 schoffels en torsiewieders.  Mede door nauwkeurig plantwerk functioneerde de robot goed tussen de Taxus met een rijafstand van 80 cm. 

Driewielige portaaltrekker

Grote schoffelbalk
Van Marcel Michels was de grote schoffelbalk te zien met schoffels en torsiewieders. Voor sturing in de grotere planten zijn de schoffels voorzien van gewasgeleiding.

Driewielige portaaltrekker
Gebr. Ezendam toonde tijdens de Bodemdag diverse elektrisch aangedreven werktuigen voor de mechanische onkruidbestrijding. Te zien was een kleine driewielige portaaltrekker welke wordt toegepast bij snijheesters. De machine was uitgerust met schoffels en dubbele torsie-wieders.

Overige elektrische schoffelvoertuigen
Daarnaast waren er enkele kleinere elektrisch aangedreven hulpmiddelen om te schoffelen. Te zien was een elektrische mini-trike met schoffel en enkele elektrische eenwielige schoffels.

Elektrische mini-trike

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.