Schoon Water tip: Maïsstengelboorder

We zien dit jaar dat de maïsstengelboorder steeds meer voorkomt en schade veroorzaakt. In delen van Zuid-Limburg treffen we de maïsstengelboorder aan op percelen met maïs in vruchtwisseling. Belangrijk is de plaag te beheersen, zodat deze zich niet verder uitbreidt naar andere delen van ons land.

Maïsstengelboorder

Maïsstoppel klepelen
De maïsstengelboorder overwintert als rups. Rupsen die in de stoppel zitten zullen het oogsten overleven. Beheers de plaag door de stoppel van de maïs kort te klepelen. Hierdoor is de overwinteringsmogelijkheid van de stengelboorder zoveel mogelijk beperkt. Bewerk de maïsstoppel na het klepelen, waarbij de resten van de maïs zo goed mogelijk met grond gemengd worden. Dit laatste is niet mogelijk bij onderzaai van het vanggewas in de maïs.

Desalniettemin is het kort maken van de maïsstoppel belangrijk om de stengelboorder te beheersen. Hierdoor hoeven er geen of minder insecticiden ingezet te worden tegen de maïsstengelboorder. Dit komt dan weer ten goede om de milieubelasting door chemische middelen te verlagen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.