Schoon Water tip: Goed afharden nieuwe aanplant en éénjarige boomkwekerij gewassen

Het is belangrijk om nieuwe aanplant en éénjarige bladhoudende boomkwekerij gewassen in het najaar goed te laten afharden en niet te snoeien (maaien). Dit is extra belangrijk voor gevoelige gewassen, zoals: Prunus lauroserasus, Photinia, Lucitanica en Osmanthus soorten. De kans op vorstschade is in nieuwe aanplant en éénjarige gewassen kleiner als er niet gemaaid wordt in het najaar. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe aanplant sneller wegwortelt en dat éénjarige gewassen minder kans op taksterfte hebben. Dit voorkomt de noodzaak van chemisch ingrijpen tegen taksterfte en bladvlekken en bespaart het milieu!

Éénjarige laurieren. Hiervoor geldt ook het advies: niet maaien in najaar!

Nieuwe aanplant
Door niet te snoeien kan nieuwe aanplant (van september) dikke takken ontwikkelen met sterke ogen, die veel minder vorstgevoelig zijn. Bijkomend voordeel is dat de planten sneller wegwortelen.

Eénjarige boomkwekerij gewassen
Na de hitte en droogte in augustus is het belangrijk om éénjarige boomkwekerij gewassen te laten herstellen van deze stress periode. Het is dan zeker niet verstandig om deze gewassen in september te maaien voor extra vertakking. Laat de planten rustig doorgroeien, zodat de takken goed dikken en veel beter afharden. Dit verlaagt het risico op problemen aanzienlijk! Maai deze planten pas in maart.

Schimmeldruk verlagen
Door planten regelmatig preventief te spuiten met bladmeststoffen die rijk zijn aan o.a. aminozuur, calcium, silicium, spoorelementen en zwavel kunnen planten beter worden afgehard, waardoor er minder schimmeldruk is.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.