Schoon Water tip: Beregenen van asperges in augustus?

Er gaan verschillende theorieën over het beregenen van asperges in deze tijd van het jaar. De dagen zijn al korter en de verdamping duidelijk minder dan in juli. Toch kan het zeer zinvol zijn om een beregening in te zetten in augustus.

Beregenen is zeker zinvol op een jonge aanplant (foto van 20 augustus).

Wel of niet beregenen?
Zeker bij jonge aanplant is het uitvoeren van een beregening zinvol. De jonge aanplant heeft namelijk nog een beperkte wortelmassa en daardoor een minder groot bereik dan een ouder gewas. Op de foto is te zien dat de beregening hier zeker op zijn plaats is.

Daarnaast is op sommige oude velden nog volop doorgroei te zien, vaak hele dikke stengels. Bij doorgroei is het ook belangrijk om te beregenen. Deze stengels gaan anders ten onder aan de verdamping van de oudere stengels. Ze komen niet meer bovenin het gewas en zullen afsterven (topsterfte).

Op een ouder veld waar al vroeg gestopt is met rooien voegt beregenen niet zoveel meer toe. De naalden onderin zijn dan al flink vergeeld en vallen massaal af. Dit is een onomkeerbaar proces en beregenen helpt dan niet meer.

Schimmelbestrijding
Chemische schimmelbestrijding heeft geen nut meer op een vergeeld en versleten gewas. Alleen daar waar het loof nog frisgroen en actief is, is een bestrijding gerechtvaardigd. Probeer dat in augustus dan nog uit te voeren. In september gaat de milieubelasting van de meeste middelen fors omhoog.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.