Verslag bijeenkomst asperges (8 augustus)

Woensdag 8 augustus was opnieuw een  asperge bijeenkomst georganiseerd door Jos van Hamont. Ook op deze warme zomeravond was er een goede opkomst van 24 deelnemers.

Groot bedrijf managen
Het doel van de avond was om te zien en horen hoe een heel groot bedrijf als Luijsterburg (80 ha asperges, 40 ha aardbeien en 80 ha akkerbouw) de zaken managen en dan met name de asperges. De taken zijn verdeeld en er is een duidelijk overzicht, omdat er hier vier familieleden zijn in de aansturing. Daarnaast enkele Poolse medewerkers die al jaren komen en die ook mee aansturen. Dat is wel nodig met soms 200 personen op het bedrijf.

Nieuwe aanplant
Met de groep zijn we gaan kijken naar een nieuwe aanplant van 7 ha. Hier komt een nadeel van grootschaligheid om de hoek. Deze aanplant was steeds mechanisch schoon gehouden van onkruid maar er was nu toch gekozen om nog een keer chemisch in te grijpen. De onkruiddruk op dit perceel was simpelweg te hoog. Er was verder een keer tegen kevers gespoten. Door het kiezen van een rijafstand van 1,90 meter is een schimmelbestrijding nauwelijks nodig. De wind blaast het gewas dan sneller droog.

Aantal grote percelen
Daarna doorgereden (vervoer met een grote huifkar!) naar een perceel waar diverse plantingen stonden, verspreid over 22 ha. Ondanks de grote percelen wordt er toch zoveel mogelijk mechanisch gewerkt maar men ontkomt er niet aan om toch onderlangs een keer chemisch in te zetten.
De percelen stonden er prachtig bij. Er was ook al volop beregend. Het bedrijf beschikt over drie haspels die continu draaien in deze warme en droge dagen. Stress voorkomen in de planten is het devies.

Later in Augustus wordt normaal gesproken wel een keer tegen schimmelziektes gespoten, vooral op de meerjarige percelen.

De avond afgesloten met een toelichting van zoon Rob over de afzet en het personeelsbeleid. Sluiting rond 22.15 uur.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.