Verslag bijeenkomst asperges

In de demo bij jonge aanplant

Woensdag 15 juli was weer een eerste asperge bijeenkomst georganiseerd door Jos van Hamont. Daar was duidelijk behoefte aan, want er was een goede opkomst.

Beoordeling vochttoestand

Demo met een bodemverbeteraar
In het eerste perceel stond een demo met Vivisol (een bodemverbeteraar van DCM) in het kader van project Levende bodem. Dit in nieuwe aanplant van het ras Backlim.

Los van de demo was het teleurstellend dat er na enkele mechanische bewerkingen toch gekozen was voor een chemische onkruidbestrijding. Dit gebeurt helaas steeds meer op bedrijven en dat heeft te maken met de schaalvergroting waardoor er te weinig tijd overblijft om mechanisch te werken.

Prachtig onkruidvrij plantenveld

De discussie hierover verdween geheel in het niet omdat er gegraven werd om de vochttoestand te controleren. Dit trok veel meer belangstelling. Na veel regen bleek het vanaf 50 cm diepte toch veel te droog te zijn, voor velen een verrassing. De druppelinstallatie kon aangezet worden. Verder stond het perceel er prachtig bij.

Plantenteelt van firma T van Gennip
Het tweede perceel was de plantenteelt van de firma T van Gennip. Dit perceel is intensief bemonsterd met Veriscan en daarnaast zijn er ook Fusarium monsters genomen. Bovendien is de bemesting op orde gemaakt door middel van GPS. De planten worden volgend voorjaar gerooid om zo spoedig mogelijk uitgeleverd te worden.

De hoge onkruiddruk en de onmogelijkheid om mechanisch te werken betekende hier diverse keren kleine hoeveelheden onkruidmiddel waarmee het onkruid inderdaad keurig weg bleef. Als alternatief op plantmateriaal dompelen in een chemicaliën werden Trichoderma producten genoemd.

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten, Schoon Water voor Brabant met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.