Schoon Water tip: Infectiedruk van bladvlekken en stengelrot verlagen

Binnen het brede assortiment aan vaste planten komen diverse schimmels en bacteriën voor die bladvlekkenziekte en/of stengelrot kunnen veroorzaken. De infectiedruk kan worden verlaagd door de vegetatieve groei te stimuleren en door het open houden van gewassen. Dit verlaagt de vochtigheid, waardoor de ziektedruk van schimmels en bacteriën vermindert. Dit resulteert in een beter teeltresultaat met minder chemicaliën en dus een lagere milieubelasting!

Septoria in Geranium

Vochtigheid
Vocht speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van bladvlekken. Als het gewas voor lange tijd nat blijft, is de kans groot dat schimmels ontwikkelen. De volgende schimmels zijn o.a. in vaste planten aangetoond: Alternaria, Colletotrichum (=Glomerella), Mycosphaerella, Phoma, Ramularia en Septoria. Bij bacteriën is naast vocht ook een hogere temperatuur gunstig voor de ontwikkeling. Het is dus belangrijk om de planten niet te lang vochtig te houden.

Maaien
Door het open houden van de gewassen, kunnen de planten sneller drogen. Het is dan minder vochtig en dat voorkomt dat schimmels en bacteriën kunnen toeslaan. Hierdoor hoeven er uiteindelijk minder chemische middelen ingezet te worden. Vaste plantentelers kunnen de infectiedruk van bladvlekken en stengelrot sterk verminderen door regelmatig het gewas licht te maaien. Gewassen die maaien goed verdragen: Geranium, Lavandula, Salvia, Delphinium en Monarda.

Dit zorgt uiteindelijk voor een beter teeltresultaat met minder milieubelasting!

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.